Petřínem a Karlínem se nese vůně zabíjačky

Praha – Česká metropole dnes ožívá tradičními zabíjačkovými hody. Zájemci, kteří si rádi pochutnají na domácí jitrničce, jelítku a dalších specialitách z čerstvě poraženého čuníka, je mohou navštívit hned na několika místech v Praze – třeba na Petříně nebo v Karlíně. K vidění bude také přehlídka lidových řemesel, v Karlíně hody doplní ještě farmářské trhy, na kterých budou ke koupi tradiční sýry, pečivo nebo mošty.

Pod petřínskou rozhlednou se hody konají už po druhé, loni na ně zavítaly 4 tisíce lidí. Letos organizátoři věří, že by díky pěknému počasí mohlo přijít ještě o tisícovku návštěvníků více. Těšit se mohou na tradiční výrobu vepřových specialit. Dva zkušení řezníci porazí celkem čtyři prasata. „Akce se setkávají s velkým úspěchem. Chceme podpořit tradiční česká řemesla a vrátit je zpět na výsluní,“ prohlásil organizátor petřínských hodů Zdeněk Novák.

Nebude chybět ani program pro děti. Ty se budou moci zabavit například malováním na obličej, připraven je pro ně také dětský koutek uvnitř Petřínské rozhledny nebo jízda na čtyřkolce. Rodiče se pak mohou zahřát douškem tradiční moravské pálenky.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Zabíjačka v Karlíně

V Karlíně si budou návštěvníci moci prohlédnout tradiční zabíjačkovou černou kuchyni. „Nepůjde o žádnou velkovýrobu, ale o produkci skutečně domácího řezníka. Budou jitrnice, jelita, zabíjačková polévka, chléb se sádlem a cibulí a letos poprvé také na ohni opékané selátko,“ řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu šéf odboru kultury radnice Prahy 8 Petr Bambas. Přímo na místě také budou řemeslníci vyrábět třeba dřevěné hračky nebo keramiku.

Doba zabíjaček je spojená s masopustem, to je doba od tří králů do Popeleční středy. Nejveselejší jsou právě poslední dny před ní, což je právě nyní. Letos totiž Popeleční středa připadá na 9. března. Potom bude následovat období půstu, které potrvá až do Velikonoc. První zmínka o masopustu v Čechách pochází už ze 13. století.