Rybáři: Vodní elektrárny snižují stavy ryb

Vrchlabí – Východočeští rybáři vytáhli do boje proti malým vodním elektrárnám. U České inspekce životního prostředí si na ně stěžují, že často nedodržují minimální průtoky v korytech řek a většinu vody odebírají pro výrobu elektřiny. Zástupci elektráren se ale brání. Kontroly jsou prý tak přísné, že by si to ani nemohli dovolit.

Janu Pohlovi z Českého rybářského svazu se zdá, že je například v Labi okolo Vrchlabí málo vody. Několik malých vodních elektráren tady podle rybářů vodu odebírá natolik, že se z řeky ztrácí život. „Myslím, že i laik vidí, že v původním toku Labe je vody málo a většina vody odchází právě náhonem na elektrárnu,“ tvrdí Pohl.

Majitel malé vodní elektrárny Martin Mádle

„Na nás se teď skoro pořádá hon a jsme neustále kontrolováni. My si vůbec nemůžeme dovolit toto nedodržovat.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Majitelé elektráren to ale popírají. Vody prý berou maximálně tolik, kolik jim povolují úřady. Majitel malé vodní elektrárny Martin Mádle nepochybuje o tom, že podobně postupuje většina jeho kolegů. Jenže rybáři se nevzdávají. Náhony a stavidla jsou podle nich ve špatném stavu. Pak se prý nedá průtok pořádně měřit ani regulovat. „Dá se velmi jednoduše zjistit, kolik tam teče,“ oponuje ale Mádle.

Rozhodne až inspekce

Snad spory dokáže utišit výsledek kontrolního šetření provozu malých vodních elektráren, které provedla inspekce životního prostředí minulý týden na řece Labi. „Závěry zatím nebyly učiněny,“ dodává právník z inspekce Martin Klingr.

Rybáři prozatím podepírají svoje stížnosti konkrétními čísly. Podle nich množství ryb v korytech řek u některých vodních elektráren v posledních letech skutečně kleslo. Výrobci elektřiny ale mají odpověď. Část ryb se prý přestěhovala do jejich náhonů.