Plzeňská práva odebrala první magisterské tituly

Plzeň - Právnická fakulta v Plzni zrušila prvních pět magisterských diplomů. Absolventi většinou studovali jen pár měsíců. Jednimi z „rychlostudentů“ jsou údajně také Jan Harangozzo, který figuruje v kauze podvodných konkurzů kolem soudce Jiřího Berky, a šéf Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl. Univerzita nemůže zrušit všechny diplomy, které původně plánovala. O vysokoškolské osvědčení přijdou jen ti studenti, u nichž je podle univerzity nesporné, že o nezákonnosti svého studia museli vědět. Tedy že nejde jen o formální chyby na straně fakulty. V dnešním vydání o tom píše Mladá fronta Dnes.

Univerzita zjistila, že Harangozzo absolvoval pětiletý magisterský obor za pouhé dva a půl měsíce. A za více než měsíc složil státní zkoušku ze všech předmětů. Nastoupil přímo do pátého ročníků. V záznamech školy chybí předchozí studium i splnění jakýchkoli studijních povinností. Z předchozího studia práv v Bratislavě ho údajně vyloučili po prvním roce. Harangozzo médiím i škole tvrdil, že měl studijní povinnosti složit na univerzitě Komenského v Bratislavě a v Plzni si dodělal jen státní zkoušku.

Dalším, kdo obdrží usnesení o zrušení diplomu, je šéf Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl, který stihl pětiletý obor vystudovat za několik měsíců. Byl zařazen rovnou do pátého ročníku, protože mu bylo uznáno studium elektrotechniky z roku 1987.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

O magisterský diplom přijde také makléř a podnikatel Petr Matuška, který pětiletý obor stihl za sedm měsíců. Byl také zařazen rovnou do pátého ročníku. Nesplnil přitom zápočty, zkoušky, chybí i jeho diplomová práce. Bylo mu uznáno předchozí studium práv, které ukončil předčasně, kdy nezískal nutný počet kreditů. Dopis s usnesením dostane rovněž podnikatel, který spolupracoval na pražském pavilonu EXPO, Ladislav Cirhan. Studium stihl za 2,5 roku. Nesplnil běžné zápočty, zkoušky a chybí i jeho diplomová práce.

Pětici lidí, kteří zatím přišli o diplom, uzavírá Barbora Havlová, která zvládla pětiletý obor za devět měsíců. A to proto, že jí tehdejší děkan a hlavní aktér skandálu Milan Kindl uznal předchozí studium na soukromé Vysoké škole cestovního ruchu. Podle univerzity nesplnila běžné zápočty a zkoušky. Havlovou se deníku nepodařilo kontaktovat.

Univerzita všem pěti podle deníku odesílá dopis, který obsahuje usnesení o zrušení vysokoškolského diplomu. Experti univerzity se opřeli o právní výklad, podle něhož tito studenti titul nikdy nezískali, protože nesplnili všechny studijní povinnosti. Škola jim tak odbírá jen diplom.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24