Těžba u Vršan zatím blokována

Most - Ministerstvo životního prostředí nechce dát souhlas k další těžbě v povrchovém dole Vršany u Mostu, a to dokud nebude důlní společnost Czech Coal ochotná rezervovat šedesát procent těžby pro české teplárny. Těžaři ale považují takovou podmínku za nepřijatelnou. Představitelé tepláren přiznávají, že si o uhlí z Vršan přímo řekli. „Větší teplárny budou schopné toto uhlí využít,“ uvádí tiskový mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann.

Samotní těžaři říkají palivu, které se těží na povrchovém dole Vršany, studené uhlí. „Jedná se o nízkovýhřevné uhlí,“ přiblížila mluvčí společnosti Czech Coal Liběna Novotná.

Báňský úřad, který bude mít v celém sporu konečné slovo, už naznačil, že podmínku ministerstva nejspíš pomine. „Ministerstvo je znepokojeno, že tato podmínka nebyla přijata,“ prohlásila mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Reportáž Jana Stuchlíka a Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Těžaři: Vršany nejsou tak podstatné jako Horní Jiřetín

Podle těžařů je zbytečné přít se o Vršany, neboť stačí prolomit limity u sousedního Horního Jiřetína, a uhlí pro teplárny bude dost. Odpůrci prolomení limitů si navíc myslí, že spor o Vršany je jen záminkou. „Je možné, že to je zase pokus, jak zviditelnit snahu o prolomení limitů,“ dodává místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Podle odpůrců rozšiřování těžby není důvod, aby byly kvůli uhlí znovu zbourány města a vesnice. Teplárny dle nich měly dvacet let na to, aby si našly jiné palivo nebo získaly uhlí odjinud. Navíc jim na takovou změnu zbývá ješte deset let.

Horní Jiřetín
Zdroj: ČT24