Radnice ve Varech musí šetřit, opozice hovoří o konci rozvoje

Karlovy Vary - Příliš úsporný rozpočet Karlových Varů podle opozice ohrozí budoucnost města, zastupitelé nekoaličních stran dokonce varují před zastavením rozvoje. Vedení města v jejich očích brzdí významné projekty. Radní si však stěžují, že převzali vládu nad zadluženým městem, a proto musí přistoupit k úsporám. Město mělo mít stejně jako v minulosti ve svém rozpočtu připravené desítky milionů korun na nové projekty. Letos tomu tak však není.

„Mně je to líto jako občanovi, protože Karlovy Vary si zaslouží další rozvoj a nestačí jenom marketingově propagovat náš vstup do UNESCO,“ tvrdí bývalý primátor a nynější opoziční zastupitel Werner Hauptmann (ODS). Náměstek primátora Jiří Kotek (Alternativa) ale upozorňuje, že studií a projektů, do kterých se v minulosti investovaly obrovské prostředky, jsou na magistrátu plné šuplíky. „Teď je ovšem otázka, zda jsou zbytečné, nebo naopak,“ dodává.

Karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA):

„Nejde donekonečna mít schodkový rozpočet. My opravdu musíme ten schodek brzdit a dostat ho do nuly.“

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Radní třeba přibrzdili projekt, který počítal s rozsáhlými opravami dopravní zóny ve čtvrti Stará Role, což kritizoval další opoziční zastupitel Tomáš Hybner (ČSSD). Podle Kotkových slov ale nejsou vyřešeny majetkoprávní vztahy, proto prý nemohla být stomilionová investice uvolněna.

Opoziční zastupitelé varují, že při čerpání dotací Karlovy Vary zaspí a předběhnou je jiná města. „Lidově řečeno budeme koukat jako vrána, kde jsou ty peníze,“ míní Hauptmann. Zástupci magistrátu se hájí, že proinvestovat mohou jen 360 milionů. Tvrdí, že možnosti jejich předchůdců byly téměř dvojnásobné. Přesto má město podle radních připraveno nejméně 7 projektů, financovat je hodlá pomocí evropských i státních dotací.