Na Ostravsku se dýchá lépe, signál regulace odvolán

Ostrava – Na Ostravsku a Karvinsku po několika dnech ustoupil smog, meteorologové tak dnes ráno mohli odvolat signál regulace, který tam platil po několik dní. Dopoledne pak odvolali signál i pro Třinecko. Situace se zlepšila i v Českém Těšíně, kde signál vyhlašuje tamní radnice. „Město Český Těšín dnes ráno zrušilo signál regulace. Dříve vydaný signál upozornění zůstává v platnosti,“ dodala pracovnice úřadu Irena Kostelencová.

Vzduch se pročistil téměř na všech místech a naměřené hodnoty polétavého prachu poklesly pod hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový. Limitní hranice pro 24hodinovou koncentraci polétavého prachu je přitom 50mikrogramů na metr krychlový. Výjimkou je pouze Třinecko, kde stanice naměřila 122 mikrogramů. Naopak nejlépe se nyní dýchá ve Věřňovicích, kde je jen 62 mikrogramů.

Regulace může být odvolána až 24 hodin poté, co denní koncentrace na poslední měřící stanici klesnou pod 150 mikrogramů na metr krychlový. V době platnosti signálu musí podniky, které ovzduší znečišťují nejvíc, omezovat výrobu. Lidé v Ostravě pak mohou zdarma jezdit MHD, město tak chce omezit cestování vlastními auty. Tramvaje či trolejbusy budou v Ostravě jezdit bezplatně ještě do dnešní půlnoci.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)