Problémy s rekonstrukcí Smetanova náměstí

Jihlava - Město Havlíčkův Brod připravuje radikální proměnu Smetanova náměstí. Prvním krokem bude demolice panelového bytového domu, který celý prostor asi nejvíc hyzdí. Názory místních na takový plán se ale různí. Havlíčkobrodská radnice proto nechala vytvořit studii, ke které by se měla veřejnost vyjádřit a posoudit tak vhodnost navrhovaných úprav.

Sotva město dokončilo rekonstrukci hlavního Havlíčkova náměstí, které slavnostně otevře v pátek, rozhořely se ve městě bouřlivé diskuse o budoucnosti sousedního Smetanova náměstí. Radnice si nechala od uznávaných architektů navrhnout potřebné změny a zastupitelé už také schválili demolici bytového domu. „Mladému člověku se řekne lehce zbourat, ale starý člověk, který zde žije celý život, se rozhoduje mnohem hůře,“ říká jeden z občanů. „Asi bych byl pro zbourání, protože se to sem nehodí,“ říká druhý. 

Komunističtí funkcionáři nechali v sedmdesátých letech vybourat asi polovinu historického centra města a plochy ve velkém zabetonovali. Smetanovým náměstím se proto Havlíčkův Brod raději moc nechlubí a snaží se prosadit změny. Architektům už zaplatil za studii. „Je to vlastně první krok k nějaké veřejné diskusi, která se o tom městském prostoru povede. Ono to není jednoduché, lidi mají něco zafixované a my přicházíme s úpravami, které nemusejí všem vyhovovat, ale můžeme o tom diskutovat,“ vysvětluje autor studie, architekt Aleš Burian. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

S prvními úpravami a předlážděním už se začalo ve spodní části náměstí. Příští rok by mohla následovat demolice paneláku a dalších zhruba pět let se mají realizovat ostatní navržené změny. Město chce s lidmi o budoucnosti Smetanova náměstí diskutovat. Například na 5. července připravuje besedu s architekty zvučných jmen.