Zakázka na krajskou propagaci byla nezákonná

Brno/Praha - Středočeské turistické a informační službě (STIS) uložil antimonopolní úřad osmdesátitisícovou pokutu za porušení zákona o veřejných zakázkách. STIS podle rozhodnutí úřadu nezákonně dělila tendry na propagaci kraje, zatím ale není verdikt pravomocný a může být proti němu podán rozklad. Akciová společnost se v současnosti nachází v útlumu a nemá žádné zaměstnance. Proti rozhodnutí se ale odvolá, prohlásil hejtmanův náměstek Marcel Chládek (ČSSD).

STIS zadávala čtyři zakázky na tisk mapy, skládačku osobností, tisk monografie a pohlednic jako samostatné zakázky malého rozsahu. Ve všech případech byl v srpnu 2009 osloven stejný okruh dodavatelů, organizace vybrala stejnou firmu a smlouvy podepsala ve stejný den.

„V tomto případě došlo k nezákonnému rozdělení předmětu veřejné zakázky, přestože všechny zakázky spolu věcně, místně i časově souvisejí,“ uvedl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Dělením zakázek v souhrnné hodnotě 5,2 milionu korun byla snížena předpokládaná hodnota zakázky pod zákonem stanovený finanční limit. Z Ratajových slov plyne, že se tím zadavatel vyhnul zákonné povinnosti použít některý ze stanovených typů zadávacího řízení. Nezákonný postup mohl podle Rafaje ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Standardně provedený tendr by podle ÚOHS zajistil širší okruh uchazečů o zakázku.

Reportáž Ondřeje Šnajdra a Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

„Podle nás šlo o čtyři dílčí věci a nevidíme problém v tom, že se soutěžily takto zvlášť,“ řekla mluvčí Rathova úřadu Berill Mascheková. Navíc prý čtyři dílčí části zakázky byly vyvěšeny na internetovém portálu určenému k zadávání veřejných zakázek, byly tedy veřejně přístupné.

Středočeská turistická a informační služba vznikla ještě před rokem 2008 za bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS). Po nástupu Davida Ratha (ČSSD) si záležitosti spojené s cestovním ruchem opět převzal kraj a hovořilo se o tom, že STIS je v likvidaci. Podle Chládka nyní nemá žádné zaměstnance, stále ale právně existuje, protože se počítá s tím, že by na ni mohly být převedeny některé jiné aktivity nebo projekty, které kraj už nebude chtít zajišťovat. Předsedou představenstva je ředitel krajského úřadu Petr Hostek (ČSSD).