Na Národní třídě se začně stavět nejdříve na podzim

Praha - Okolí metra Národní třída už dva roky hyzdí staveniště oplocené vysokým plotem. Stavba multifunkčního centra Copa má rok zpoždění a další zřejmě nabere. Ministerstvo kultury developerovi hrozí změnou projektu, protože archeologické vykopávky chce prohlásit za kulturní památku. Developer společnosti nicméně potvrdil, že se archeologické vykopávky gotických sklepů snažili zahrnout do přepracovaného projektu.

Část multifunkčního centra Copa ve Spálené ulici už měla stát, práce na obřím staveništi nicméně stojí. Spory o vlastnictví pozemku a archeologický průzkum práce zastavily. Čeká se na to, zda sklepení středověkých domů z konce 14. století bude zapsáno na seznam kulturních památek.

„V tuto chvíli rozhoduje ministerstvo kultury o tom, zdali sklepení jsou důležitá a jakou mají hodnotu,“ potvrdila mluvčí Copa group Karin Cífková. Podle mluvčího ministerstva kultury Stanislava Brunclíka rezort na návrh archeologického ústavu prohlásil naleziště za kulturní památku: „Účastník řízení se proti tomu odvolal a naši odborníci teď zpracovávají podklady pro takzvanou rozkladovou komisi,“ upozornil.

Reportáž Luděk Jíra (zdroj: ČT24)

„Byla zde přímá kolize mezi technologií eskalátoru a gotickým sklepem. Bylo to velice složité vyjednávání a technické řešení pro to, aby se návštěvníci Prahy mohli v budoucnu k těmto sklepům dostat,“ podotkl vedoucí stavebního úřadu Oldřich Dajbych. Developer společnosti Copa group tak už přepracoval projekt týkající se podzemní části budovy a údajně vychází vstříc požadavkům archeologů. „Bude to posuzovat rozkladová komise. Uvidíme, jaké argumenty si investor připravil,“ doplnil Brunclík.

Dopravní podnik už postavil výtah

Pokud komise ministerstva kultury nebude trvat na další změně projektu, podle vedoucího stavebního úřadu Prahy 1 by developer mohl začít stavět na podzim. Společně s ním zahájí plánovanou rekonstrukci stanice metra Národní třída Dopravní podnik. „Předpokládáme, že stanice by mohla být uzavřena nejdříve v září letošního roku na deset měsíců,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová.

Nezávisle na stavbě administrativního centra Copa Dopravní podnik už ve stanici metra Národní třída postavil za téměř 200 milionů korun výtah, do kterého se bude nastupovat z Lazarské ulice. Cestující ho začnou využívat už od května.

Staveniště na Národní třídě
Zdroj: ČT24