Pražany zaskočila důslednost kácení dřevin

Praha – Majitelé pozemků a zahradnické firmy spěchají s kácením stromů, už brzy totiž končí vegetační klid. Na mnoha místech metropole se ale na probírku dřevin snesla vlna kritiky, lidé vytýkají úřadům nečinnost, a i to, že povolují kácení zdravých kusů. Povolení ke kácení dřevin rostoucích mimo les, krom výjimek stanovených právními předpisy, je v kompetencích všech městských částí, kácení dřevin se provádí zpravidla v období jejich vegetačního klidu.

Obyvatelé sídliště v Ďáblicích jsou zděšeni počínáním zahradnické firmy, kterou si objednala radnice Prahy 8. Většina jimi vysazených keřů teď skončila pod motorovou pilou. „To se musí dělat citlivě a musí se to hlavně dělat odborně. Toto není zahradnický způsob,“ uvedla Marie Jelínková ze sídliště Ďáblice. Především jehličnany po takovém seřezání podle starousedlíků už neobrazí. Jak ale potvrdila mluvčí MČ Praha 8 Radka Wallace-Prokopová, radnice ale probírku dřevin zastavovat nehodlá: „Cílem řezů keřů není likvidace, ale jejich zmlazení.“

Bez veřejného projednání padly desítky stromů na Albertově, na svahu, jehož vlastníkem je Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. Chce zde vybudovat vyhlídkovou cestu a založit vinici. „Jsem členem komise životního prostředí, kde probíráme opravdu každý upuštěný psí trus, a mě děsí, jak je možné, že tohle jsme nedostali k posouzení,“ prohlásil člen komise životního prostředí MČ Praha 2 Václav Větvička. Kácení jsme ohlásili, a to, že se o něm nedozvěděla komise, je věcí špatné komunikace mezi státní správou a samosprávou, brání se fakulta. „Léta ten svah byl zanedbán. Nic není děláno v rozporu s legislativou,“ ujistil tajemník Matematicko-fyzikální fakulty UK Antonín Líska. Podle místostarosty majitelům pozemků nahrává novela zákona, díky níž můžou v řadě případů kácet jen po ohlášení. „Teď vydali druhé ohlášení o kácení, už ne pokácení, ale kácení. Odbor životního prostředí do toho má trošku zasáhnout a budou se snažit, aby bylo to kácení zmírněno,“ podotkl místostarosta MČ Praha 2 Václav Vondrášek (ODS).

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Vedení matematicko-fyzikální fakulty doufá, že od odboru životního prostředí Prahy 2 získá další povolení ke kácení a v revitalizaci se bude moci pokračovat.

Obyvatelé sídliště v Ďáblicích jsou zděšeni počínáním zahradnické firmy, kterou si objednala radnice Prahy 8.
Zdroj: ČT24