Firma se snaží vydělávat na kontejnerech na textil

Pardubice – Kontejnery na staré oblečení v Pardubicích se zprvu zdály být skvělým nápadem. Teď se ale ukázalo, že se dárci odloženého textilu zřejmě spletli, a podílejí se na podnikání soukromé firmy. Společnost Revenge umístila na dvě tamní sídliště kontejnery na staré oblečení. Označení ekologické ale neznamená, že jde dál o charitu. Zhruba padesát procent obsahu totiž putuje do secondhandů a část taky do automobilového průmyslu. Projekt spustila firma společně s magistrátem.

Pravda je taková, že soukromá firma, která kontejnery vlastní, prodává až polovinu vybraného starého oblečení v secondhandech, další část putuje do automobilového průmyslu. Na sběru textilu vydělává. O tom už ale dárce oblečení na sběrných místech neinformuje. Společný projekt firmy a magistrátu města vzbuzuje rozpaky.

„Lidé by tuto informaci měli určitě mít, aby právě nezaměnili takové to darování s nějakými charitativními nebo humanitárními cíly,“ vysvětlil předseda Oblastního spolku ČČK Hradec Králové Lukáš Pochyl. Magistrát v novém projektu sběru použitého textilu problém nevidí.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

„Informování občanů přímo na kontejnerech, kde ten textil končí, zvážíme a projednáme s danou firmou,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí, Magistrát Pardubice, Miroslav Míča. Lidé tak v rámci projektu nevědomky podporují podnikání soukromé firmy. Celý projekt pardubický magistrát na konci letošního roku vyhodnotí a rozhodne, zda v něm bude pokračovat.