Lékaři dostanou méně, než slíbilo memorandum

Ústí nad Labem - Lékaři z krajských nemocnic na Ústecku dostanou přidáno míň peněz, než kolik slíbil odborářům ministr zdravotnictví v memorandu. Platy se jim měly zvýšit o pět až osm tisíc korun. Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic, ale tvrdí, že jí peníze od pojišťoven na takové navýšení stačit nebudou.

Na konci února stáhla stovka lékařů z krajských nemocnic výpovědi, ještě dnes ale neví, kdy a kolik dostanou přidáno. Memorandum podepsané odbory a ministrem zdravotnictví jim slibovalo navýšení platů o pět, šest a půl a osm tisíc korun. Jenže Krajská zdravotní tvrdí, že od pojišťoven dostane navíc necelých třiaosmdesát milionů, potřebovala by ale devadesát pět milionů. A lékařům proto přidá míň. „Pokud zdravotní pojišťovny nezvýší tuto částku, tak nemáme kde na to vzít a slíbenou částku lékaři nedostanou,“ říká ředitel Krajské zdravotní Eduard Reichlt. „My nemůžeme dotovat rozhodnutí vlády České republiky a dohodu vlády České republiky,“ přidává se předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda.

O kolik ze slibovaného navýšení lékaři přijdou, zatím Krajská zdravotní neřekla. Podle odborářů by to mohlo být v průměru víc než tisíc korun měsíčně. „Je to dost výrazné ponížení námi vyvzdorované částky a spousta lékařů by s tím měla dost významný problém,“ přiznává Libor Kindl z mosteckého LOKu. „Pro nás je to nepříjemná situace, protože máme plnit sliby někoho jiného, někoho v Praze,“ uvádí Eduard Reichlt.  

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Lékaři zatím ani neví to, kdy zvýšení platů uvidí na výplatní pásce. Lékařům by mohla přidat Krajská zdravotní ze svého, ale nechce to udělat. Říká, že nechce platit něco, co slíbila vláda. Také neví, jak na tom společnost bude v letošním roce. Pojišťovny Krajské zdravotní letos pošlou o dvě procenta peněz méně, což je asi sto osmdesát milionů korun. Společnosti se zvýší náklady i díky dvacetiprocentní DPH, která by měla začít platit od letošního října. Podle předběžných výpočtů by tak Krajská zdravotní mohla letos vykázat ztrátu až tři sta milionů korun. I proto nechce lékařům přispět na platy. 

Kraj rovněž jedná o platech zdravotníků záchranné služby, kterou ze zákona financuje. Memorandum se zvýšením jejich platů počítá, ale úhradová vyhláška ne. Stát ani pojišťovny na tyto platy peníze nepošlou. V Ústeckém kraji by na tyto platy mělo jít asi sedm a půl milionu korun. Kraj proto hledá úspory přímo v rozpočtu záchranky. Je však možné, že nějaké peníze kraj najde i ve svém rozpočtu.