V Mníšku pod Brdy se zalíbilo divočákům

Mníšek pod Brdy – Divoká prasata pobíhají přímo v centru města, s takovým problémem se potýkají v Mníšku pod Brdy. Místní mají z divočáků obavy, jenže pachový ohradník nepomáhá a odstřel v zástavbě není možný. Prase divoké je velký sudokopytník z čeledi prasatovití. Jeho domovinou je velká část Evropy a Asie, avšak člověkem byl zavlečen i na jiné světové kontinenty. Jedná se o typického všežravce, který k životu preferuje staré lesní porosty. Prase divoké bylo vždy významnou lovnou zvěří a je předkem prasete domácího, které se chová pro maso a tuk.

Půda u kulturního domu, u hřbitova nebo některých domů a chat je rozrytá, vypadá to jako by se tudy prohnal zahradník s rýčem. Zdevastovala ji však divoká prasata, většinou nad ránem, ale i přes den, putují Mníškem, někdy až k náměstí. A místní mají strach. „Šla jsem nakoupit a koukám, vyřítilo se dvacet prasat,“ potvrdila jedna z obyvatelek města a velitel Městské policie Mníšek pod Brdy Milan Kotouč doplnil: „Byla i v centru, dokonce tam odchovala selata.“ Ani starosta Petr Digrin (STAN) klidný není: „Obava je velká, to je jasné. Jde o děti a maminky, které chodí na procházku, ty asi těžko vylezou někam na strom. Účinná ochrana tady je bohužel špatná.“

Pachový ohradník pomůže pouze na určitou dobu, dokud si prasata nenajdou jinou cestu. Podobně dočasný je i zásah městské policie. Divočáky sice vyžene, jejich návratu však nezabrání. „Nemáme v podstatě jinou možnost, než se je snažit vytlačit se psy,“ prohlásil Milan Kotouč. Na odstřel mimo honitbu je totiž potřeba výjimka, avšak, i když ji město získá, je zbytečná. Myslivci si střílet v zástavbě netroufají kvůli bezpečnosti lidí. „Bylo by to velice riskantní. V žádném případě bych to nedoporučoval, protože těch tragédií bylo už dost,“ potvrdil myslivecký hospodář v Mníšku pod Brdy Jan Kupka.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Odborníci upozorňují, že za pohyb divočáků v civilizaci mohou sami lidé. Zvířata si na ně zvykla, láká je lehce dostupná potrava – například komposty na zahradách. A to, že ve svém přirozeném prostředí nemají klid. „Z lesa jsme je vyhnali tím, že je veliká návštěvnost lesa. Jsou chytří a pamatují si, kde najdou něco k snědku, a pak se vracejí,“ dodal Jan Kupka.

Podle myslivců je tak jediná účinná pomoc: postavit pevný plot a nenechávat nic na zahradě, ani spadlá jablka.

Divoká prasata pobíhají přímo v centru města, s takovým problémem se potýkají v Mníšku pod Brdy.
Zdroj: ČT24