Další podezřelý tendr v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Opozici v Ústí nad Labem se nelíbí, jakým způsobem radnice zadává veřejné zakázky. Například u chystaného sportoviště za víc než padesát milionů korun chce vylosovat jen pět firem a z nich poté vybrat vítěze. Podobný recept má město i na další zakázky, včetně těch evropských. Není proto divu, že se o dokumenty k tendru na rekonstrukci městských sadů začal zajímat evropský protikorupční úřad.

Dráha pro in-line bruslaře, hokejbalové hřiště nebo odpočinková zóna by měly být součástí nového sportoviště. S jeho stavbou město ještě nezačalo a už je pod palbou kritiky opozice. Té vadí způsob, kterým chce radnice dodavatele vybrat. Ve výběrovém řízení totiž nebude hodnotit všechny nabídky, ale vylosuje jen pět firem. Z nich poté vybere vítěze tendru. Podle zastupitelů se radnice losováním může připravit o nejlepší nabídku. Ta ale tvrdí, že postupuje podle zákona a navíc ji tlačí čas. „Odvolání protahují o celé měsíce termín realizace akce a v případě realizace akce s dotací z Evropské unie si nemůžeme dovolit žádný časový posun,“ hájí postup ústeckého magistrátu jeho mluvčí Ivana Solničková. „Nejsou mi známy žádné termíny, které by hořely, aby se muselo oslovovat jen pět firem. Tento postup je krajně podezřelý,“ oponuje ústecká zastupitelka Karola Haasová. 

Stejným způsobem radnice vybírala i firmu, která sektorové centrum bourala. Taky u této zakázky vylosovala jen pět uchazečů. Zájem přitom měly víc než čtyři desítky firem. Navíc vyhlášení výběrového řízení z úřední desky radní sejmuli už po jedenácti dnech a další firmy se tak nestihly přihlásit. Mezi ně patřila i státní firma Explosia. Ruinu chtěla zlikvidovat za padesát tři milionů korun. Ústí však nakonec vybralo jako nejlevnější firmu s nabídkou osmdesát tři milionů korun. „Naše konstrukce ceny je obvyklá, čili zahrnuje samozřejmě i správní režii i zisk, ale zisk přiměřený,“ vysvětluje člen představenstva firmy Explosia David Jung. 

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Stavba sportoviště je součástí takzvaného integrovaného plánu rozvoje města, který by z víc než devadesáti procent měla platit Evropská unie. Obrovský projekt zahrnuje zakázky za miliardu korun. Jenže radnice by s ním mohla mít problém. Evropský protikorupční úřad OLAF si totiž vyžádal podklady k jiné jeho části - rekonstrukci městských sadů. Město kupovalo třeba lavičky za šedesát tisíc, nebo fontánu až za půl milionu. „Evropský protikorupční úřad OLAF si vyžádal veškerou dokumentaci, což zahrnuje mimo jiné projektovou dokumentaci, faktury či výběrová řízení,“ říká mluvčí Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Marcela Klíchová. 

Regionální rada, která evropské dotace rozděluje, zatím proplatila jen část dotace. O zbylé částce chce rozhodnout do konce března. Dotaci může v krajním případě zkrátit, případně úplně odebrat.