Zubožené krávy ležely ve výkalech

Pardubice - Na nevyhovující podmínky chovu dobytka si stěžují lidé ve Žďáru u Seče na Chrudimsku. Do kravína společnosti ZESO už několikrát volali veterinární kontrolu. Od státu a Evropské unie přitom firma na ekologickou činnost dostává mnohamilionové dotace. Že zanedbává péči o zvířata, ale firma odmítá.

Nevyvážená hluboká podestýlka, zdevastovaná budova nebo očividně nemocná kráva, která leží ve výkalech. Tak vypadal jeden z provozů firmy, jež se věnuje ekologickému zemědělství. „Pokud si ta kráva nemá kam lehnout, tak ty podmínky nejsou důstojné a mělo by se s tím něco dělat,“ poukazuje na situaci zvířat David Číp ze záchranné stanice JARO v Jaroměři.  

Do kravína přijela už po několikáté veterinární inspekce. Žádné pochybení ale nezjistila. Podle jejího ředitele Josefa Boháče je stádo chováno v podobných podmínkách jako u jiných chovatelů. David Číp však tvrdí, že podmínky chovu neodpovídají předepsanému standardu. Jednatel firmy ZESO ale odmítl, že by se o zvířata a vyvážení hnoje nikdo nestaral. „Zvířata jsou v dobré kondici a jsou hlídána,“ vysvětluje jednatel Josef Hájek. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Stížnosti na zemědělskou firmu opakovaně řešil obecní úřad. Navíc podle internetové databáze firma ZESO čerpala od roku 2004 bezmála čtyřicet dva milionů korun dotací. „V rámci několika různých dotačních titulů vyplatil Státní zemědělský intervenční fond této společnosti v roce 2010 téměř šest milionů korun. Z toho jeden milion měl souvislost s chovem krav či přežvýkavců,“ upřesňuje mluvčí fondu Marek Ženkl.  

Kde peníze končí, ale místní lidé nevědí. Podle jednatele by otázka měla směřovat na bývalé vedení firmy. „Ten kravín, tak jak vypadá, vypadá díky tomu, jak to tam oni vedli patnáct let. Tu firmu jsme kupovali v březnu roku 2010,“ připomíná Josef Hájek. 

V areálu kravína se dnes intenzívně pracovalo. Pro veterinární správu je ale kontrola chovu momentálně uzavřenou kapitolou.