Přestavba kritické křižovatky u Parama se znovu nekoná

Pardubice - Pardubice čekaly patnáct let na začátek rekonstrukce páteřní křižovatky u Parama, ta se ale odkládá na neurčito. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mělo začít se stavbou letos v létě, ovšem i tentokrát se realizace odkládá. Přestože jsou všechny pozemky řádně vykoupeny, je připravený projekt i potřebná úřední povolení, chybí stále to nejdůležitější, a sice peníze. Pardubická radnice požádala skupinu poslanců, aby se ještě pokusila o jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a dopravy Radkem Šmerdou v naději, že se podaří získat prostředky alespoň na první etapu výstavby.

„Křižovatka není na ministerstvu dopravy vůbec nikde, nemá ani svůj prázdný řádek v rozpočtu. Prostě ve své podstatě není,“ postěžovala si pardubická primátorka Štěpánka Fraňková (SPP). Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové závisí zahájení stavby na zajištění prostředků v rozpočtu roku 2012. Ovšem ani zdaleka není jasné, jestli se alespoň příští rok začne skutečně stavět.

Křižovatka u Parama by měla přijít na téměř 800 milionů korun. Letos v lednu bývalý ministr Vít Bárta (VV) slíbil, že peníze na obří stavbu najde. Po jeho odchodu však resort na stavbu nové páteřní křižovatky finance nenachází. „Peníze máme pouze na to, co je rozestavěno a co potřebujeme nějakým způsobem dostavět. Hledáme peníze na to, jak ji velmi rychle postavit,“ konstatoval mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Nová křižovatka je pro Pardubice velmi důležitá, současná dopravní situace u Parama se totiž považuje za kritickou. Rizikovým úsekem projede až 30 tisíc aut denně, pravidelně se tvoří dlouhé kolony. „Objektivně víme, že jde o nejzatíženější komunikaci první třídy v Pardubickém kraji,“ říká primátorka.