Na jihu Čech se přetahují o městské strážníky

Třeboň/Ledenice – Třeboňské hlídky městské policie zajíždí dvakrát týdně i do 16 kilometrů vzdálených Ledenic. Třeboňské radnici se ale časté přesuny strážníků přestávají líbit a chce to změnit. Ledenice ale mají s městskou policií dobré zkušenosti a bojí se, že by po jejím odchodu v obci narostla kriminalita. Podle státních policistů jsou obavy přehnané. Slibují, že oblast ohlídají.

Strážníci jezdí do Ledenic už čtyři roky. Přijíždí dvakrát týdně, vždy na dvě hodiny. Vedle problémů s černými skládkami řeší například i autovraky, měří rychlost nebo kontrolují, komu v místních restauracích nalévají alkohol. Obec je se službou spokojená a měnit ji nechce. Do třeboňské pokladny za strážníky ročně posílá zhruba 120 tisíc korun. „Nám se zřizovat městskou policii absolutně nevyplatí,“ dodal starosta Miroslav Franěk (ODS).

Třeboňské radnici se ale časté přesuny strážníků nezamlouvají. Starosta Jiří Houdek (KDU-ČSL) by si přál, aby se městská police věnovala jen Třeboni. Návrh na zrušení smlouvy s Ledenicemi ale v zastupitelstvu o jediný hlas neprošel. Starosta se ovšem se současným stavem nechce smířit. Zastupitelstvo se tak pokusí znovu přesvědčit, aby smlouvu zrušilo.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Město má na své straně i státní polici. Podle zástupců krajského policejního ředitelství se obec bez strážníků obejde. „Pravděpodobně vůbec nezaregistruje, že městská policie z Ledenic odejde,“ domnívá se mluvčí Jihočeského policejního ředitelství Jiří Matzner.