Obce na Vsetínsku bojují proti dopravní superkoncepci

Vsetínsko - Radnice tří největších měst Vsetínska se bouří proti takzvané superkoncepci ministerstva dopravy. Starostové Rožnova pod Radhoštěm, Valašského Meziříčí a Vsetína proto sepsali společné memorandum, které hned počátkem příštího týdne pošlou ministru dopravy Vítu Bártovi. V prohlášení žádají ministra, aby přehodnotil svou koncepci a nezanedbával v budoucnu výstavbu komunikací v regionu. Vsetínsko patří mezi oblasti se špatnou dopravní dostupností. Pokud stát nezačne tento problém v brzké době řešit, pak podle starostů tamních měst a obcí nelze v budoucnu očekávat výraznější rozvoj regionu.

Nedostatečná dopravní dostupnost, izolace od hlavních silničních tepen a v neposlední řadě zhoršené životní prostředí vinou husté dopravy, která zatěžuje centra měst. Tak vypadá aktuální dopravní situace na Vsetínsku, na niž si rozhořčení starostové stěžují prostřednictvím memoranda přímo u ministra. „Účelem toho memoranda je především apel na ministerstvo dopravy, aby se zabývalo dopravní infrastrukturou na Valašsku,“ uvedl tiskový mluvčí Rožnova pod Radhoštěm Tomáš Gross. „I tady v tomto regionu žijí lidé a je třeba se touto problematikou zabývat,“ doplnil jej místostarosta Vsetína Petr Kořenek.

Ze superkoncepce vyplývá, že ministerstvo v nejbližších letech nepočítá s výstavbou silnic Vsetínska. Podle zástupců měst to však pro region může mít fatální následky. Hrozí totiž výrazný úbytek pracovních příležitostí a s tím související nárůst nezaměstnanosti. „Začínáme mít velké problémy hlavně s firmami, které nemají zájem investovat do svých provozů a do rozvoje infrastruktury výroby,“ potvrdil mluvčí Rožnova pod Radhoštěm Tomáš Gross.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Toto memorandum však není jedinou aktivitou zástupců místní samosprávy. Už před dvěma týdny odeslali starostové více než tří desítek tamních měst a obcí podobné prohlášení poslancům, senátorům i ministerstvu dopravy. Dodnes však neobdrželi žádnou oficiální reakci. Ministerstvo jim pouze vzkázalo, že situací se hodlá výhledově zabývat. „Plně respektujeme prohlášení, že je potřeba zajistit kvalitní dopravní dostupnost, a navrhujeme určitá řešení. Původní materiál superkoncepce bude upravován tak, aby v něm byly i připomínky krajů,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. 

  • Doprava na Vsetínsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2405/240465.jpg
  • Doprava na Vsetínsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2405/240466.jpg