Policie našla marihuanu na studentských internátech

Písek - Policie dnes při preventivní akci našla na studentských internátech v Písku u tří středoškoláků několik gramů marihuany. Impulsem k prohlídkám byl únorový nález, kdy policisté u dvou studentů objevili šedesát gramů této drogy. Podezření, že nejsou v Písku jediní, se potvrdilo. Policisté kontrolovali předem vytipované pokoje a na některých z nich skutečně drogu objevili. Policisté během dopoledne zkontrolovali tři internáty. Úspěšní byli už v prvním. Z šesti prohlížených pokojů našli psi menší množství marihuany ve třech.

„To množství, které jsme dnes nalezli, bylo patrně vždy pro vlastní potřebu,“ řekl novinářům po zásahu Tomáš Mařík z písecké kriminální policie. Marihuana je mezi středoškoláky v jižních Čechách nejrozšířenější návykovou látkou. Před několika týdny ale policisté vypátrali na středoškolské ubytovně u jednoho mladistvého 60 gramů marihuany. V tomto případě již podle Maříka určitě nešlo o drogu pro vlastní potřebu. „Je to množství marihuany, které bylo nepochybně určeno pro další prodej,“ řekl.

Právě kvůli tomuto případu zorganizoval dnešní akci. Zúčastnilo se jí celkem 11 policistů, mezi nimiž nechyběli psovodi. Studenty, kteří ve svých věcech přechovávali drogu, policie odvezla na výslech. „Ve všech případech se jedná o přestupek, ale budeme vyšetřovat, kde tu marihuanu vzali, jestli si ji koupili, nebo pěstovali sami, zda ji neprodávají dál a s tím může případně souviset i jejich trestná činnost,“ uvedl Mařík.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Kromě toho studentům, u nichž policisté drogu objevili, hrozí vyloučení ze školy a také ubytovacího zařízení. Podle ředitele lesnické školy v Písku Františka Bušiny však tak tvrdé tresty nebudou třeba. „Myslím si, že každý by měl dostat druhou šanci. Pokud byste studenta, u něhož drogu najdete, vyhodili ze školy a internátu, může to mít velmi špatný vliv na jeho následný vývoj. Vždycky spolupracujeme s rodiči, obzvlášť pokud jsou to žáci neplnoletí,“ uvedl. Rodiče bude tentokrát informovat i policie. Minimálně v jednom případě našli drogy u studenta, kterému ještě  nebylo osmnáct. Policisté na jihu Čech v loňském roce řešili celkem 157 případů přechovávání nebo distribuce drog. Z toho šestnáctkrát šlo o mladistvé.

Drogy nalezené na studentském internátu
Zdroj: David Veis/ČTK