Studenti se na technické obory nehrnou, pomoci mají stipendia

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji přibývá středních škol, které chtějí zavést prospěchové stipendium. Slibují si od toho záchranu technických oborů. Někteří ředitelé se ale obávají, že se motivační programy změní v tvrdý konkurenční boj. Žáci si podle nich budou nakonec vybírat školu, která nabídne víc peněz. Další tři školy v Karlovarském kraji již nyní studenty motivují jednorázovou odměnou za vysvědčení.

Integrovaná střední škola technická a ekonomická v Sokolově je už poslední v kraji, která učí mladé zámečníky a obráběče kovů. Zájem studentů přesto každoročně klesá. I to je jeden z důvodů, proč chce škola od příštího roku zavést prospěchové stipendium, a tím podpořit ohrožené obory. „Žáci ztrácejí zájem hlavně o strojírenské a stavební obory, to znamená zámečník, obráběč kovů, elektrikář,“ řekl ředitel školy Pavel Janus.

Peníze dostanou každý měsíc jen studenti s lepšími známkami. Výše odměn bude podobná jako na střední škole v Chebu, která stipendia oznámila již před měsícem. „Odměna se bude pohybovat od 200 do 600 korun podle úrovně studia a dosaženého úspěchu žáka,“ konstatoval Janus.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Vladimíra Štrynclová, ředitelka SOŠ logistická, Karlovy Vary:

„Stipendijní prospěchový řád se stane konkurenčním nástrojem. Může to mít řadu úskalí. Jednak je úroveň hodnocení na školách různá a jednak je různá také možnost získat finance.“

Ne všechny školy ale mohou své žáky motivovat penězi. Ty menší na to nemají. Větší školy se zase obávají konkurenčního boje. „Může se stát, že žáků s dobrým prospěchem bude hodně. Budeme pak potřebovat najednou hodně peněz – tím ošidím provoz školy,“ podotkla Hana Jandíková, ředitelka Střední školy živnostenské v Sokolově.