V Grébovce bude stát kopie sochy Neptuna

Praha – Téměř detektivní příběh záhadného zmizení sochy Neptuna z pražské Grébovky vyústil do poslední kapitoly. Cenná socha se dnes přesunula do meziskladu v blízkosti pražských Havlíčkových skladů, tzv. Grébovky, odkud v roce 2002 zmizela a po čtyřech letech byla objevena na zahradě soukromého objektu na západním okraji Prahy. Zdejší majitel totiž sochu legálně koupil v zahradnictví, a tak se spory o vlastnictví Neptuna i způsob vyrovnání se  táhly 5 let.

Podle Prahy 2 byla socha z Havlíčkových sadů odvezena po roce 1999, kdy byl park svěřen do správy druhé městské části a radnice ho začala opravovat. Socha byla uložena v zázemí zahradnické firmy Ekolia v Praze 4. Když ji ale chtěla městská část v roce 2006 vrátit na původní místo, tak už ji v uložišti nenašla.

Praha 2 pak vyhlásila po Neptunovi pátrání a vypsala 50tisícovou odměnu, nakonec se ho podařilo objevit v zahradě areálu tvrze Třebotov. Nový majitel Jan Sedláček ji prý koupil, aniž věděl, že jde o kradené dílo. Po několikaletých tahanicích se teď město se Sedláčkem dohodlo mimosoudně. „Jsem rád, že to tak dopadlo. Je to skvělá zpráva, protože je to opravdu výsledek jednání minimálně tří let,“ pochvaloval si zástupce starosty Prahy 2 Jiří Paluska.

Reportáž Petra Sojky (zdroj: ČT24)

Nová smlouva by tak vyřešila budoucí vlatnické vztahy. Sedláček dostane 250 tisíc korun, tedy stejnou sumu, za kterou měl sochu koupit. Město pak nechá za zhruba milion korun vytvořit dvě repliky metodou výbrusu. Jednu dostane Sedláček a druhá bude umístěna na původní místo do kašny před umělou jeskyní (grottou) v Grébovce.