V Pardubicích zřejmě dojde ke sloučení galerie s muzeem

Pardubice – Východočeská galerie v Pardubicích zřejmě přijde o svoji samostatnost. Kraj plánuje její sloučení s Východočeským muzeem. Záměr kritizují jak umělci, tak někteří současní i bývalí zaměstnanci galerie. Podle nich jde o cílenou likvidaci dobře fungující uznávané organizace.

Padesát let existence oslaví svým zánikem – tak o pardubické galerii mluví kritici nepopulárního slučování. Nástupnickou organizací se podle krajské analýzy stane Východočeské muzeum. Vedoucí oddělení kultury a památkové péče Krajského úřadu Pardubického kraje Milada Valečková říká, že spojený model galerie s muzeem existuje na mnoha místech České republiky. Obě organizace prý navíc sídlí ve stejných prostorách – na pardubickém zámku.

Dlouhodobé neshody s krajem přiměly k rezignaci ředitelku galerie Simonu Vladíkovou. Sloučení s muzeem podle ní organizaci jednoznačně uškodí. Krajské plány překvapily město i řadu místních umělců. Na dané téma by očekávali širší odbornou diskuzi. Výtvarník Jiří Šimek sdělil, že poslání obou institucí jsou naprosto rozdílná.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Kraj trvá na svém. Galerii vytýká i výsledky dosavadní práce. „Jedinou úspěšnou akcí za poslední dva roky byla výstava Josefa Čapka,“ uvedl Jakub Rychecký z odboru komunikace KÚ Pardubického kraje. S tím však Simona Vladíková zásadně nesouhlasí. O osudu Východočeské galerie definitivně rozhodnou radní a zastupitelé. Na jednání rady příští pondělí by mělo být hlasování pro sloučení spíš formalitou.