Ústečtí si musí znovu zvyknout na placení odpadu

Ústí nad Labem - Lidé v Ústí nad Labem musí znovu platit za odvoz odpadků. Poplatek přitom musí zaplatit každý obyvatel starší tří let. Ústečtí radní přitom ještě nedávno tvrdili, že tato služba bude zdarma jako úleva za razantní zvýšení daně z nemovitostí. Městu však došly peníze, a i když bude poplatky znovu vybírat, prý bude ještě doplácet.

Platby za odvoz odpadu musely být podle radnice znovu zavedeny, neboť město má dnes o půl miliardy menší příjmy než dřív a náklady na svoz odpadu enormně vzrostly. „Město svůj majetek rozprodalo a teď nemá v podstatě z čeho žít,“ poznamenává kriticky člen zastupitelstva Viktor Malinkovič (KSČM). „My jsme museli přikročit k bolestným krokům, ale proto, že ministerstvo financí nám nevyplácí to, co mělo,“ přiznává radní za ČSSD Arno Fišera.

Město chce poplatky za odvoz odpadu vymáhat nekompromisně. Po tom, kdo nezaplatí do konce zaří, nebude chtít pět set korun, ale patnáct set. „Mně to spíš připadá, že si město chce ještě takto něco přivydělat,“ myslí si o situaci členka zastupitelstva za TOP 09 Karola Haasová. Například listí je na mnoha místech neuklizené nejmíň rok, stejně tak je v okrajových částech města množství neuklizených odpadků.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Kritici sankcí se ale hlavně obávají toho, že město může peníze vybrané od lidí za odpad použít jinak, zejména na záplatování děravého rozpočtu. To však radnice odmítá a tvrdí, že bude muset ještě třicet šest milionů doplatit. Kritici přesto lidem radí, aby pečlivě kontrolovali, co za svou pětistovku dostanou.