Krušné hory se loučí s lyžaři

Boží Dar - Poslední lyžařské areály nabízejí tento víkend jarní lyžování. V Krušných horách je dostatek sněhu ještě na Klínovci. Stále tam leží téměř 60 centimetrů technického sněhu. V provozu je pět vleků a lanovek, tratě upravené, lyžařů už ale jezdí méně. Sníh se na severních svazích Klínovce udrží každý rok většinou až do dubna. Podle dohadů se tu bude lyžovat ještě dva až tři týdny. Provozovatelé areálů jsou s uplynulou sezonou spokojeni.

Podklad není ideální, ale skalní příznivci se ještě svého koníčku nechtějí vzdát. „Je to trochu zmrzlé, bolí to, nesmí se padat, ale je to rychlé.“ „Málo lidí, tady je to prázdné, je to skvělé,“ říkají lyžaři.

Přestože turistů ubylo, provozovatelé sjezdovek neskrývají spokojenost. „Návštěvnost proti loňskému roku byla nižší asi o 10 procent,“ odhadl náčelník lanové dráhy na Klínovci Andrej Ostrihoň. „Letošní zima se rozběhla fantasticky. V prosinci bylo sněhu tolik, jak jsme dlouho nepamatovali. Jenže potom nastala druhá věc, kterou taky nepamatuje, že od půlky ledna v Krušných horách nespadla vločka,“ uvedl provozovatel lyžařského areálu v Božím Daru Jan Novák.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Přírodu musel nahradit technický sníh. Ten byl ale příčinou řady úrazů. Záchranáři měli letos víc práce než minulou zimu. Jen v Krušných horách bylo téměř 600 zraněných lyžařů a jeden po nárazu do sloupu zemřel. „Příčinou bylo pravděpodobně přecenění technických schopností na tvrdých upravených sjezdovkách a trošičku chybí ohleduplnost vůči sobě i vůči těm ostatním,“ poznamenal záchranář Stanislav Kabeš.

Na šumavských svazích lyžovaly stovky lidí

Na šumavských svazích během soboty a neděle lyžovalo několik set lidí. Ve skiareálu Lipno bylo víkendové lyžování naposled, na Zadově chtějí udržet provoz ještě do konce příštího týdne. Na sjezdovkách je od 20 do 60 centimetrů technického sněhu, rychle ale ubývá. Malé areály sezonu už ukončily.

Krkonoše nezájmem lyžařů netrpí

Do Špindlerova Mlýna, kde leží stále několik desítek centimetrů sněhu, přijelo za víkend kolem 6 000 návštěvníků, řekl Jiří Beran z tamního skiareálu. Na Mísečkách leží dokonce až 90 centimetrů. „Sezonu máme naplánovanou do velikonočních svátků, ale rozhodne příroda,“ uvedl Beran. Méně už lidé mířili do Orlických hor. Pro malý zájem lyžařů dnes končí provoz v tamním areálu v Čenkovicích.

Lyžaři
Zdroj: ČT24