Smog víří emoce mezi ostravskými zastupiteli

Ostrava - Necelých 27 milionů korun zaplatila Ostrava za městskou hromadnou dopravu zdarma v době smogu. Zástupci města si nechali zpracovat průzkumy, podle kterých jelo do centra během inverze o tři tisíce aut méně. Podle opozice je to ale jinak. Hromadná doprava zdarma prý nemá žádný efekt a jsou to vyhozené peníze.

Podle vládnoucí koalice účinná zbraň v boji se znečištěným ovzduším. Podle opozice peníze vyhozené oknem. Zastupitelé města řešili městskou hromadnou dopravu během smogu zdarma. A neshodli se. „Podle průzkumu bylo v ulicích méně aut a to je podle mého názoru něco, s čím se dá dále pracovat,“ myslí si primátor města Ostravy Petr Kajnar. Podle Petra Jančíka zastupujícího hnutí Ostravak je ale průzkum zavádějící, méně aut prý bylo proto, že v době smogu lidé méně vycházeli z domovů. O výsledcích průzkumu nejsou přesvědčeni ani ekologové a firma, která průzkum během smogových dní zpracovávala.

„Účinnější by samozřejmě bylo tato opatření přijímat ještě předtím, než smogová situace nastane. Ta předpověď je ale velice složitá,“ říká Jan Bitta z katedry ochrany životního prostředí na VŠB - TU Ostrava. Opozice žádá, aby se finance místo na dopravu zdarma využily lépe. Podle vedení radnice to nejde. „Těch dvacet milionů, které to letos stálo, jsme mohli dát do ještě lepšího čištění cest,“ navrhuje Petr Jančík. Primátor Kajnar ale oponuje tím, že město už v letním období ztrojnásobilo výdaje na čištění cest a investovat více peněz by už bylo zbytečné. Městská hromadná doprava bude v Ostravě jezdit i nadále během smogové situace zdarma. Zda je to dobře, nebo ne, o tom budou jednotlivé strany dále jednat. Představitelé města svolali na příští týden mimořádné pracovní zastupitelstvo. Tématem bude životní prostředí.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)
Obyvatele Ostravska trápí smog
Zdroj: ČT24