Tak vypadala stávka v Moravskoslezském a Olomouckém kraji

Moravskoslezský kraj - Moravskoslezský kraj má za sebou demonstraci, stávku řidičů i náhradní autobusovou dopravu. Tady je stručný přehled, jak vypadala v jednotlivých městech.

Havířov - „Sto padesát tři řidičů z dvou set dvaceti nenastoupí do práce, jízdní řády nebudou platit!“ Takto avizovalo stávku vedení ČSAD Havířov. Měla to být největší demonstrace za posledních dvacet let. Nakonec ale nebyla. Městská hromadná doprava jezdila od rána jako každý den, na meziměstské autobusy si ale cestující museli počkat. Očekávaní přeplněných autobusů a hloučků naštvaných cestujících na zastávkách se ovšem nesplnila. Lidé odboráře většinou podpořili. „Havířov v podstatě ani nepocítil, že nějaká stávka je,“ řekl primátor města Zdeněk Osmanczyk. Stávka tak poznamenala nejvíce ČSAD Havířov. Vedení podniku počítá, o kolik korun bude chudší. Odhady jsou od čtvrt do půl milionu korun. Od dnešní půlnoci pojedou havířovské autobusové linky podle jízdního řádu, s žádnými komplikacemi město nepočítá.

Ostrava - Zastavte ten kolotoč! Je nám blbě! Do důchodu z hrobu?! Toto jsou hesla odborářů, kteří se v sedm ráno vydali na protestní pochod z náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě. Zúčastnily se jej téměř dvě stovky odborářů. Jejich cílem bylo hlavní nádraží. Průvod žádné dopravní komplikace nepřinesl. Dopravní podnik v Ostravě podpořil stávku pouze symbolicky. Ranní dopravní špička proběhla bez potíží.

Olomoucký kraj (zdroj: ČT24)

Krnov - Řidiči společnosti Veolila Transport Morava zabezpečili tři autobusy pro děti, které jely na školní výlety. Ostatní se sešli v krnovské provozovně. „Stávkuje se pro lidi, oni si myslí, že stávkujeme kvůli platům, to je nesmysl, stávkujeme proti vládním reformám,“ zdůrazňuje jeden z řidičů. „Z 35 řidičů, kteří měli dnes vyjet, vyjel pouze jediný, byl to spoj Krnov – Brno. Z bruntálského závodu vyjel jediný řidič a z Rýmařova taky jeden řidič, ostatní řidiči z Bruntálu a Rýmařova stávku podporují,“ uvedl předseda krnovských odborů Josef Lhoťan. Ve společnosti Veolia Transport Morava dopoledne nikdo nezvedal telefony. Na jejich internetových stánkách byly ale v průběhu dne aktualizovány údaje, které spoje by měly vyjet v odpoledních hodinách. Řidiči této společnosti plánují stávkovat celých 24 hodin. Pravidelná autobusová doprava se tak na Krnovsku a Bruntálsku znovu rozjede až zítra po 4. hodině ráno. 

Vlakové spoje

Odstavené soupravy, osiřelé čekárny a nádražní peróny. Na stávku odborářů na železnici se připravili také cestující v Moravskoslezském kraji. Na prázdných nádražích se objevovali jenom zvědavci. České dráhy nasadily v kraji dvě linky náhradní dopravy. Autobusy jezdí až do večera v hodinových intervalech z Českého Těšína přes Havířov do Ostravy-Svinova a z Frýdku-Místku přes Frýdlant nad Ostravicí do Frenštátu pod Radhoštěm. Zájem cestujících o náhradní přepravu je ale minimální. České dráhy objednaly autobusy na poslední chvíli, na nádražích tak chybí jakékoliv informace. „V Moravskoslezském kraji jsme měli během dne odříkané a potvrzované autobusy a do pozdního večera až do noci jsme neměli jasno, jestli opravdu budeme mít dostatečný počet autobusů, abychom mohli zajistit aspoň ty dvě linky,“ vysvětluje tisková mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Všechny vlaky by se měly rozjet úderem půlnoci. Ranní regionální spoje ale mohou kvůli bezpečnostním předpisům nabrat zpoždění.

Olomoucký kraj - Prázdné displeje na nadraží a jen minimum spojů na inteligentních zastávkách MHD. Taková je realita dnešního rána v Olomouci. Lidé se dnešní stávce přizpůsobili a vyrazili autem, pěšky nebo zůstali doma. Poslední vlak který dorazil do Olomouce minutu po půlnoci byl rychlík Šírava. Autobusová náhradní doprava byla zavedena na hlavních linkách a už brzy ráno ji využilo asi 17 lidí. Situace na nádražích je klidná. Nezvyklý klid v okolí nádraží připravil o klienty i taxikáře. „Nejezdíme dneska více, protože nejsou lidi, nepřijeli,“ potvrdil taxikář Radek Bartoš. Ačkoliv je všední den, jedna z nejrušnějších křižovatek připomíná víkendový provoz, dokonce i autobusy a tramvaje, které jezdí sporadicky, jsou poloprázdné. „V tramvajovém provozu jedeme na 50 procent - jedenáct vozů. Co se týče autobusů, situace je lepší, než jsme očekávali, přišlo více řidičů a vyjelo jich 26, což je něco málo pod padesát procent,“ uvedl dopravně provozní náměstek DPMO Pavel Zatloukal. „Nemáme žádné informace o tom, že by docházelo k problémům v dopravě. Monitorujeme jak příjezd do Olomouce, tak situaci v okolí nádraží v Přerově, Prostějově a Olomouci,“ řekla mluvčí Police ČR Jitka Dolejšová. 

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2554/255364.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2182/218111.jpg
  • Stávka na železnici autor: Martin Divíšek, zdroj: ISIFA/VLP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2634/263326.jpg