Liberecký primátor prý odstoupí, pokud nezíská podporu

Liberec – Liberecká ODS připravuje trestní oznámení na primátora Jana Korytáře (ZPL), podle občanských demokratů měl Korytář porušit zákon tím, že na včerejším jednání zastupitelstva neumožnil zařadit do programu návrh na své odvolání ani o něm hlasovat. Trestní oznámení zvažují i další strany, ČSSD chce kvůli tomu svolat zastupitelské kluby a dohodnout se na společném postupu.

V reakci na to uvedl primátor na mimořádné tiskové konferenci, že je připraven odstoupit, pokud nezíská do příštího zasedání zastupitelstva politickou podporu. Odmítá ale, že by včerejším jednáním porušil zákon. Věc tak zřejmě bude muset rozhodnout soud. Korytář už prý zahájil jednání o nové koalici, je prý ochoten spolupracovat se všemi stranami včetně komunistů, vyloučil jen ODS. Zasedání zastupitelstva prý Korytář svolá do 16. dubna.

Pod Ještědem vyeskalovala koaliční krize včera, když ČSSD oznámila, že odchází z koalice. Odpoledne pak předseda klubu zastupiteů ČSSD Martin Sepp předložil návrh na odvolání Korytáře, jeho náměstka Jaromíra Baxy a radní Květoslavy Morávkové (všichni Změna pro Liberec) – tento návrh předložil i za kluby Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví.

Proti primátorovi se tak postavily všechny tři strany, které se Změnou pro Liberec vytvořily na liberecké radnici koalici. Korytář prý ale v návrhu ČSSD našel formální chybu a hlasování o svém odvolání neumožnil – následně jednání zastupitelstva opustili členové ODS, Liberec občanům i další zastupitelé. Primátor pak jednání po půlnoci ukončil, protože zastupitelstvo nebylo usnášeníschopné. 

„Další spolupráce se Změnou pro Liberec je pro nás po zastupitelstvu nepřijatelná,“ uvedl dnes Sepp. Za nepřijatelné označil dnes primátorovo jednání i Bohuslav Kabátek z Věcí veřejných. Kamil Jan Svoboda z uskupení Liberec občanům podotkl, že svým jednáním primátor o své pozici rozhodl. „Člověk, který porušuje zákon, nemůže být primátorem,“ zdůraznil Svoboda. Rozhořčena je i předsedkyně libereckých komunistů Dana Lysáková, k trestnímu oznámení se prý komunisté rozhodně připojí.

Korytář chce na novém jednání zastupitelstva znovu jednat o zrušení dvou zakázek za zhruba půl miliardy korun na revitalizaci městských lázní a dostavbu libereckého bazénu. Na obě akce už jsou schválené dotace z regionálního operačního programu, podle Korytáře by se ale město podpisem smluv s vítězi dostalo do velkých potíží a v budoucnu by mu hrozilo, že bude dotace vracet. Proto se rozhodl smlouvy nepodepsat a chce veřejné soutěže vypsat znovu. „Pokud se mi nepodaří pro tento záměr získat podporu, jsem připraven rezignovat,“ dodal.

Zastupitelstvo bude znovu jednat o zrušených zakázkách

Na novém jednání zastupitelstva chce primátor znovu jednat o zrušení dvou zakázek za zhruba půl miliardy korun na revitalizaci městských lázní a dostavbu libereckého bazénu. Na obě akce už jsou schválené dotace z regionálního operačního programu, podle Korytáře by se ale město podpisem smluv s vítězi dostalo do velkých potíží a v budoucnu by mu hrozilo, že bude dotace vracet. Proto se rozhodl smlouvy nepodepsat a chce veřejné soutěže vypsat znovu. „Pokud se mi nepodaří pro tento záměr získat podporu, jsem připraven rezignovat,“ dodal.

Právě spor o tyto smlouvy byl podle Korytáře důvodem rozpadu koalice. To však dnes zástupci ČSSD i sdružení Liberec občanům popřeli. Hlavním důvodem byly podle nich problémy v komunikaci uvnitř koalice. Ty se od počátku října snažilo vyřešit i smírčí jednání, ale neúspěšně. Sociální demokraté ovšem připouštějí, že nechtějí soutěže zrušit, protože se obávají, že město o dotace přijde. Navrhují proto raději vyjednávat s vítězi, kterými jsou liberecký Syner a pardubická firma Chládek a Tintěra, o lepších podmínkách.   

Mluvčí Syneru Ondřej Pactl uvedl, že je firma připravena s městem jednat, ve hře je ale také varianta, že se Syner obrátí na antimonopolní úřad, pokud nakonec město smlouvu na dostavbu bazénu s firmou nepodepíše. Toto přitom není první spor nového vedení Liberce se Synerem, už loni na podzim zrušil Korytář zakázku na rekonstrukci Soukenného náměstí, kterou vyhrál Syner s nabídkovou cenou 17 milionů korun. Primátor argumentoval tím, že v rozpočtu na ni nejsou peníze - tento spor teď řeší právě antimonopolní úřad.