Po Praze pěšky, na kole nebo i na bruslích

Praha - Po pražských cyklostezkách projelo dnes do 8 hodin ráno stejně lidí jako jindy za celý den. Automatické sčítače ukazovaly v ranní špičce průměrně sedminásobný nárůst, informuje server prahounakole.cz. Podle sčítačů, které jsou zabudovány do deseti pražských cyklostezek a jejichž výstupy jsou k dispozici na stránkách magistrátu, bylo ráno v ulicích metropole přibližně desetkrát víc cyklistů než v jiné dny. Spousta lidí vyrazila na cestu do práce či do školy také na koloběžkách či kolečkových bruslích. Lidé jezdí nejen po cyklostezkách, jezdí se i po silnicích a po chodnících.

S ohledem na omezení provozu MHD server odhaduje, že kolo dnes vytáhla až čtvrtina obyvatel pohybujících se po městě. Pražská záchranka ošetřila během několika ranních hodin tři zraněné cyklisty, což je počet, který jinak bývá za celý den. 

Statistika

V běžný všední den projede na Podolském nábřeží mezi 7. a 9. hod. asi 330 cyklistů, dnes to bylo 2 328. Podobný nárůst je na cyklostezkách na Rohanském nábřeží a v Sulické.

Podle serveru sedlo dnes v Praze na kolo více obyvatel než ve Vídni. Úplné vyřazení metra a výpadek většiny autobusových i tramvajových spojů vedly k tomu, že na kolo sedli i ti, kdo běžně nejezdí. Sváteční jezdci vyrazili bez helem a kličkovali mezi auty, takže automobilovou zácpu nahradila v den dopravní stávky zácpa cyklistická. 

Ulice a hlavní tahy byly prázdnější než třeba o prázdninách. Méně sportovní Pražené prostě obuli pohodlné boty a do zaměstnání vyrazili pěšky. „Jdu pěšky, nevadí mi to a půjdu pěšky i zpátky,“ řekl jeden z obyvatel Prahy. „Je málo aut, je to úplná paráda, myslím, že by to mělo být každý rok - taková stávka,“ pochvaloval si situaci jeden z cyklistů.


Cyklisté, kteří vyrazili do města poprvé, se přitom neomezují jen na jízdu po cyklostezkách. Na Vršovické projelo ve špičce šestapůlkrát více cyklistů. Dokonce i na křižovatce Dukelských hrdinů, která je pro cyklisty extrémně odrazující, je zaznamenán trojnásobný nárůst, uvádí server.

A jak dnes Prahou cestovali politici?

Petr Nečas: „Částečně autem, částečně většinu pěšky… Kolik jsem mohl jít, 3 kilometry?“

Jeroným Tejc: „Tak já se přiznám, že jsem si přivstal… Jel jsem s kolegou, přiznám se, abychom nekomplikovali dopravu, domluvili jsme se čtyři.“ 

Vít Bárta: „Měl jsem krásnou ranní procházku.“

Petr Gazdík: „Skvěle jsme se potkali, dali si ranní kávu a prošli jsme se po Praze.“ 

Karolína Peake: „Já bydlím za rohem, mám výhodu, ale i tak jsem z toho zpocená, z těch lodiček.“  

Viktor Paggio: „Já jsem čekal, že to bude ucpané, a nebylo. Ale na tom skútru je to naštěstí úplně jedno, jestli to je, nebo není ucpané. Je krásné počasí, takže jezdím na skútru, i když není stávka.“

U sportovní verze cesty za svým cílem obyvatelé Prahy zůstali i přesto, že se rozjely některé tramvaje a autobusy. Ty však zůstávaly více méně poloprázdné. Přerušení provozu metra se však Pražanům nelíbilo. Proti uzavření nejvytíženějšího prostředku pro obyvatele metropole včera o půlnoci protestovaly na konečné trasy „A“ asi dvě stovky lidí. Rozhodli se, že z posledního metra prostě nevystoupí. Vzdali se až okolo jedné hodiny ráno. „My jako cestující, uživatelé, platitelé veřejných služeb, jsme jenom chtěli dát najevo svůj nesouhlas,“ tvrdí organizátor akce Nevystoupíme Martin Kotas. Ani jejich protest však vstupy do metra dnes neotevřel.

  • Pražané vyměnili MHD za kolo. autor: Jana Erbenová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264338.jpg
  • Viktor Paggio autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264396.jpg
  • Poloprázdná tramvaj v den dopravní stávky autor: Jana Erbenová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264348.jpg