Opavští nájemníci u soudu neuspěli

Opava - Okresní soud v Opavě zamítl žalobu nájemníků na město. Ti se domnívali, že Opava porušila v roce 2010 zákon, když prodala jejich byty jako celek ve veřejné dražbě a oni tak nedostali šanci na přímý odkup. U soudu požadovali právě zrušení platnosti dražby. Soud jim ale nevyhověl.

Nájemníci mají opět smůlu. V květnu minulého roku prodalo město jejich byty v dražbě a teď neuspěli ani u soudu. Soudkyně jejich žalobu zamítla, protože podle zákona nesplnili podmínky pro to, aby mohli návrh na neplatnost veřejné dražby vůbec podávávat. Nájemníci podobné rozhodnutí očekávali, ale chtějí bojovat dál. Podle nich bylo vážně zasaženo do jejich práv. Ostatní Opavané si totiž mohli koupit byty podle bytového zákona nebo prostřednictvím obálkové metody. Ještě před dražbou tedy zaslali na magistrát dopis, že s podmínkami prodeje nesouhlasí a dražby se nezúčastní. Dražební jistina totiž tvořila tři miliony a vyvolávací kupní cena potom čtrnáct milionů.

„Oni tvrdili, že jsme se mohli dražby zúčastnit, ale ta možnost byla pro průměrně vydělávajícího občana stejně dostupná, jako by řekli, že můžeme letět raketoplánem,“ myslí si nájemnice Lenka Mikulová. Město je s rozhodnutím soudu spokojeno. Dva domy s byty na Ostrožné ulici tedy i nadále vlastní vydražitel, kterým je stavební firma. „Domníváme se, že soud rozhodl v souladu se zákonem tak, jak jsme uváděli, že tam je nedostatek věcné legitimace spočívající v tom, že žalobkyně nepatřila mezi ty lidi, kteří jsou podle zákona oprávněni navrhovat soudu, aby vyslovil neplatnost dražby,“ říká spokojeně právní zástupkyně města Opavy Monika Schlauchová.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

„Tento spor je právně velmi složitý, takže jsme podobné rozhodnutí trochu očekávali. V každém případě se odvoláme a budou rozhodovat vyšší soudy,“ vyjádřila se právní zástupkyně nájemníků Jana Hamplová. Ta už uspěla v podobné kauze týkající se opavských nájemníku i u krajského soudu. V současné době řeší tento spor Nejvyšší soud, ke kterému se město Opava odvolalo.