Broumov za čističku zaplatí víc

Broumov (Královéhradecký kraj) – Broumovská radnice řeší problém s rekonstrukcí čističky odpadních vod. Stavbu za 100 milionů totiž zahájila dřív, než měla podepsanou smlouvu na dotaci. Dotace zatím reálně neexistuje, stavba běží a městu docházejí finanční prostředky. Broumovu nyní nezbývá nic jiného než se kvůli čističce zadlužit mnohem víc, než se původně čekalo. Rada města bude kvůli tomu jednat o pozdržení některých plánovaných investic, ale myšlenku, že by dotaci nakonec Broumov vůbec nezískal, si ve vedení města nikdo nepřipouští.

Většinu nákladů na čističku měla pokrýt dotace – 77 milionů měl Broumov získat z Evropské unie a od Státního fondu životního prostředí. Svoji spoluúčast chtělo město řešit úvěrem. „Původně jsme uvažovali o 17 milionech. V současnosti už jsme zaplatili již 20 milionů a dalších 30 budeme muset poptat,“ uvedl starosta města Milan Kotrnec (bez PP za ČSSD). Podle starosty minulé vedení příliš riskovalo, když stavbu těsně před loňskými volbami zahájilo bez zajištěných peněz. „Původně se smlouva se Státním fondem životního prostředí měla podepisovat už na jaře. Pak se ten termín postupně prodlužoval,“ namítá bývalá starostka Libuše Růčková. Že by Broumov dotaci nakonec vůbec nezískal, si starosta nepřipouští. I tak bude rada města jednat o pozdržení některých plánovaných investic. „Nedovedu si představit, že by městu zůstal úvazek 90 milionů,“ dodal Milan Kotrnec.

Jediný, kdo zůstává klidný, je fond životního prostředí, zmatku na broumovské radnici nerozumí. „Z naší strany se jedná o bezproblémový projekt, všechny podklady jsme měli připravené zhruba v půlce ledna,“ prohlásila tisková mluvčí SFŽP Praha Lenka Brandtová.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Už teď je jisté, že se Broumovu rekonstrukce čističky o několik milionů prodraží. O kolik přesně to bude, se ukáže, až se podaří najít banku, která městu s financováním pomůže.