Cheb připravuje další nástroje proti prostituci

Cheb - Chebská radnice se už připravuje na každoroční jarní rojení pouličních prostitutek. Letos ale proti nim hodlá postupovat s větší razancí - oporou má být městská vyhláška o zákazu prostituce, která umožňuje postihovat a pokutovat nejenom ženy, ale i jejich zákazníky. V minulém roce uložili městští strážníci prostitutkám i jejich zákazníkům ve 122 případech tisícikorunové pokuty většinou přímo na místě.

Chebská policie změní strategii v kontrole prostituce. Bude obě strany mnohem častěji předvádět na úřadovnu a zjišťovat jejich totožnost. Vychází se z toho, že zákazníkům je krajně nepříjemné, když mají vyjít z anonymity.

Druhým opatřením policistů pak bude zdokonalení kamerového systému, který dnes sleduje město na 17 místech. „Určitě bychom chtěli mít po městě víc kamer. Je pravdou, že se nám prostitutky stahují do lokalit, kam kamera nevidí,“ říká Stanislav Makovička z Městské policie Cheb. Město také vydá větší množství letáků, které budou upozorňovat na nebezpečí pohlavních nemocí při styku s prostitutkami.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Na českém území budou německé zákazníky odhánět němečtí policisté

Chebská radnice se nyní domlouvá s radnicí s německém Waldsassenu, že budou pro potírání prostituce na českém území stavět smíšené policejní hlídky. Většina zákazníků jsou totiž Němci. „S přítomností vlastní policie by si kolikrát rozmysleli, zda se vydají za těmito službami do Chebu,“ dokládá místostarosta Chebu Michal Pospíšil.

Radnice chce posílit také městskou policii o co největší počet uniformovaných pomocníků. I když nebudou mít pravomoci strážníků, mají svou přítomností na ulicích hlavně odhánět prostitutkám zákazníky. Bude to příležitost pro některé dlouhodobě nezaměstnané, kteří budou dělat pomocníky strážníků v rámci veřejně prospěšných prací. „Jsou placeni z fondů úřadu práce, mají na sobě jednobarevný stejnokroj, který není zaměnitelný se stejnokroji strážníků,“ popsal Makovička.

Prostituce
Zdroj: ČT24