Proti kácení v nitru šumavského parku se formuje široká opozice

České Budějovice - Na Šumavě kvůli kůrovci opět přituhuje. Odpůrci kácení napadených stromů v nejcennějších částech parku dnes vytvořili platformu, která sdružuje 45 občanských sdružení. Jejich zástupci vyzvali ministra Chalupu, aby kácení nedovolil. Proti nim ale stojí šumavské radnice, zástupci krajů a těžaři, kteří naopak tvrdý zásah proti kůrovci vítají. Ekologičtí aktivisté s protesty zatím vyčkávají, blokády neohlásili.

Před dvanácti lety se odpůrci kácení poutali ke kmenům stromů, aby zabránili kácení v trojmezenském pralese. Dva měsíce trvající aktivní obrana stromů vlastními těly tehdy slavila úspěch. Podobné blokády aktivisté ale nyní zatím neplánují a čekají, zda se v nejcennějších zónách začne znovu kácet a jak se k tomu postaví ministr.

Zástupci nové platformy sami sepsali výzvu k záchraně parku, kterou odeslali ministrovi. Obávají se vzniku rozsáhlých holin. „Jde o cenná území, která v Česku nikde nejsou,“ tvrdí předseda bývalé vědecké sekce rady šumavského parku Jakub Hruška.

Reportáž a vstup Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Zástupcům platformy se nelíbí zejména kroky ředitele parku Jana Stráského. Ten se rozhodl porazit kůrovce, žádá ministerstvo o vyhlášení kalamitního stavu, aby lesníci mohli kácet i v některých dosud bezzásahových zónách. Opírá se o vyjádření skupiny expertů. „Určitě tam budou návrhy i na některé první zóny. Nepředpokládám větší rozsah než 10 procent,“ uvedl dříve Stráský. Podle bývalého zaměstnance parku Petra Ješátka jsou však tyto důvody směšné: „Jde tam hlavně o dřevo.“

Tvrdý zásah proti kůrovci podporují šumavští starostové, zástupci obou krajů a někteří lesníci. Dnes se postavili za ředitele parku. Už loni lesníci na území parku porazili rekordní počet kůrovcem napadených stromů. Bylo jich zhruba 350 tisíc.