Párty v metru jako protest proti stávce

Praha - Stávka odborářů v dopravě je od dnešní půlnoci v plném proudu. Nesouhlas se stávkou se rozhodla projevit iniciativa Nevystoupíme. Posledním metrem dojeli účastníci protestu do stanice Dejvická, kde se následně konal protestní happening. Dopravní podnik po prvotní negativní reakci happening povolil, nicméně trval na dodržování bezpečnosti a v případě výtržností by nechal stanici metra uzavřít a vyklidit. Organizátoři protest po 01:00 oficiálně ukončili, desítky lidí však v metru zůstaly ještě další hodinu. Akce se obešla bez větších incidentů.

Několik stovek lidí odmítlo dnes po půlnoci opustit vlakovou soupravu a nástupiště pražské statnice metra Dejvická. Pražský dopravní podnik jim podle jeho bezpečnostního ředitele Antonína Fedorka umožnil zůstat ve stanici, pokud budou dodržovat veřejný pořádek. Tuto informaci potvrdila České televizi i mluvčí Městské policie Praha Jana Přikrylová. „Není důvodem lidi nikterak vykazovat z metra. Chovají se naprosto v pořádku,“ dodala. Dopravní podnik byl tak k jejich akci benevolentní. Lidé mohli ve stanici podle Přikrylové zůstat celý den. DP však upozornil, že důrazně zakročí proti každému, kdo vstoupí do tunelu. Na jejich okrajích hlídali policisté.

„Akce měla smysl, byl to symbolický protest,“ konstatoval Martin Kotas, který akci zorganizoval na sociální síti Facebook. Podle něj odboráři zneužili veřejnou službu a cestující si vzali jako rukojmí. Uvedl, že se odborářských předáků vládní reformy vzhledem k jejich věku netýkají. Měli by tedy nechat na mladých lidech, ať se sami rozhodnou, zda s nimi souhlasí, či ne.

Protestní happening v metru Dejvická (zdroj: ČT24)

Mezi protestujícími se objevili i výtržníci

Martin Kotas, organizátor akce Nevystoupíme

„Jako cestující, uživatelé, platitelé veřejných služeb jsme jenom chtěli dát najevo svůj nesouhlas.“

Protestující se vybavili například sudem piva, po stanici kolovaly lahve alkoholu. Účastníci hráli na hudební nástroje a akce nakonec získala formu happeningu. Mírně přiopilí účastníci protestu však začali hodinu po půlnoci také prolézat skrze vagony a dělat mírné výtržnosti. Vysloužili si několik napomenutí městských strážníků. Organizátoři tyto aktivity odsoudili s tím, že tito lidé jsou v metru „sami za sebe“. Podle Kotase spíše protestní akce zneužívali.

Někteří z protestujících se navíc opili, chovali se hlučně a kvůli obavám organizátoři akci předčasně ukončili. Jeden mladík, který nadával svému okolí, skončil na záchytce. Poslední protestující pak opustili prostory metra Dejvická tři hodiny po půlnoci.

Odpůrci stávky se na svém protestu dohodli na sociální síti Facebook. Založili zde skupinu Stávka cestujících. „My, zákazníci Dopravního podniku hlavního města Prahy, nesouhlasíme s omezením předplacených služeb. Proti tomuto omezení budeme protestovat formou stávky cestujících: Nevystoupíme ve stanici Dejvická,“ uvedli na webu.