Úklid jihlavských komunikací přijde nezvykle draho

Jihlava - Jarní čištění ulic Jihlavy bude stát 8,5 milionu korun. Vychází tak absolutně nejdráž ze všech měst Vysočiny. Také ve srovnání například se stejně velkými Teplicemi jde o sumu takřka astronomickou. Kvůli nesrovnalostem chce jihlavská radnice ve své městské firmě provést audit hospodaření. Až ten prý jednoznačně odpoví na otázku, zda účtované částky nejsou předražené. Každý obyvatel města tak za úklid zaplatí 167 korun, což je až osmkrát více, než kolik v přepočtu vyjde úklid silnic na obyvatele Havlíčkova Brodu.

„Já nechci spekulovat o velikosti a rozmanitosti města. Je to tak prostě nastaveno a odpovídá to tomu, kolik pracovní úkon stojí,“ míní mluvčí Služby města Jihlava Martin Málek. Opoziční zastupitel města Martin Fiala (TOP 09) nicméně s tímto tvrzením nesouhlasí a zastává názor, že je částka příliš vysoká. „Nechci někoho napadat, ale rozhodně si myslím, že by se to dalo udělat za podstatně méně,“ uvedl.

Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS) považuje cenu za čištění ulic za přiměřenou: „Cena není zrovna nízká, ale když započteme plochu a délku komunikací, tak myslím, že je to cena adekvátní.“ Velikostí srovnatelné padesátitisícové Teplice zaplatí za mytí dvou set kilometrů ulic a za vyčištění kanálových vpustí celkově 1 milion 800 tisíc. Podle vedoucí tamního odboru dopravy Teplice nemají vlastní služby města a už několik let vypisují na úklid výběrová řízení. „Nedokážu říct, jestli to někde dělají lépe a levněji, zkrátka my se do těchto peněz vejdeme a ta práce, kterou my odvedeme, tolik stojí,“ reagoval Málek.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Problémy jsou se zametači

Terčem kritiky v Jihlavě je ale kromě vysoké ceny také pracovní morálka zametačů města. „Nabíráme také lidi z úřadu práce, a když to řeknu s dávkou ironie, tak jsme rádi, když nám ti lidé přijdou vůbec do práce,“ přiblížil situaci Málek. Řada hlavně menších měst Vysočiny už má jarní úklid za sebou, v Jihlavě ale skončí blokové čištění až 31. května.

Blokové čištění
Zdroj: ČT24