Sladká delikatesa z morku vyhrála gurmánskou soutěž

Praha – Znovu obnovit gurmánský věhlas, kterému se česká metropole těšila do druhé světové války, je cílem soutěže Jak chutná Praha, kterou na začátku roku vyhlásila informační služba hlavního města. Celkem přišlo 200 receptů našich praprababiček. Těch dvacet nejlepších receptů zaslaných Pražany dnes v zámeckém areálu Ctěnice vyhodnotila odborná porota. Dalšího výherce vybere veřejnost prostřednictvím hlasování na stránkách www.jakchutnapraha.cz. Konečné výsledky budou vyhlášeny 9. června. Soutěž letos v lednu vyhlásila Pražská informační služba ve spolupráci s Asociací českých cestovních kanceláří a agentur a Pražským kulinářským institutem.

Střešovičtí taliáni, Petřínské buchty nebo Šneci po pražsku. Takovéto delikatesy se běžně objevovaly v pražských restauracích a domácnostech do druhé poloviny minulého století. Tým kuchařů z vyhlášených pražských restaurací připravil 20 vybraných receptů, které Pražské informační službě poslali do soutěže Pražané. „Snažili jsme se, aby se tam odrazila staropražská kuchyně a aby tam byly recepty ze všech ročních období,“ uvedl Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

Roman Vaněk, Pražský kulinářský institut

„Chutě se poněkud změnily a recepty nelze brát doslova. Musely se odlehčit, aby vznikla mladá 'sexy' jídla.“

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Odborná porota třetím místem ocenila tvarohové taštičky podle receptu z roku 1925. Druhé místo obsadila kaštanová polévka, oblíbený pokrm jedné prvorepublikové operní pěvkyně. Naprostým vítězem se staly morkové řezy, připravované z morkových kostí. Autorka receptu na morkové řezy Libuše Klokočová bude odměněna zájezdem do Itálie pro dvě osoby. „Vůbec se nepozná, že je to pokrm z morku. Jde o máslovo-mandlovo-cukrovo-morkový krém, který se prokládá osmaženou houskou na másle. Je v tom i trochu třešňovice. Chutná dokonale,“ uvedl Vaněk.

Recepty se objeví i na velikonočních trzích

Cílem soutěže je podle pořadatelů přispět k obrození gurmánského a gastronomického věhlasu, kterému se Praha těšila v minulosti. Zároveň očekávají, že kulinářské recepty Pražanů se stanou zajímavou atrakcí pro turisty. Některé pokrmy budou moci Pražané i přespolní ochutnat na stáncích velikonočních trhů, které tady na Staroměstském náměstí začínají v sobotu 9. dubna.

Vaněk zároveň upozornil, že mnoho receptů se objeví na jídelním lístku vybraných restaurací. Morkové řezy prý nadchly šéfkuchaře z restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, která byla nejlepší v loňské anketě Maurerův výběr Grand Restaurant. V budoucnu by nejchutnější pokrmy mohly být vydány i knižně. Soutěž Jak chutná Praha ovšem ještě pokračuje. 20 receptů Pražská informační služba umístí na webové stránky, aby nejchutnější jídlo vybrala široká veřejnost. Projektem se už inspirovaly Moravskoslezský a Středočeský kraj.