Ve Všerubech opět postavili varhany

Všeruby (Plzeňský kraj) – V kostele ve Všerubech na severním Plzeňsku znějí po desítkách let znovu varhany. Biskupství je dostalo jako dar od spřátelené diecéze v Německu. Varhany z druhé poloviny 19. století, které postavila vyhlášená varhanářská firma Ludwig Edenhofer z Regenu, původně sloužily poutnímu kostelu v Adlersbergu nedaleko Regensburgu. Tam si ale v roce 2002 nechali postavit nové. Původní nástroj, který stál na kůru, byl již dávno nepoužitelný. Znalci se shodli, že nemá smysl jej opravovat.

Dát nástroj rozebraný na tisíce kousků znovu dohromady byl oříšek i pro zkušeného varhanáře. Chyběly píšťaly, táhla na mechaniku byla zpřeházená. „Největší práce byla najít, co kam patří,“ uvedl varhanář Antonín Habětín. Píšťal je celkem 520, největší je třímetrové hluboké C, nejmenší píšťalka z tzv. mixtury má 10 mm.

Nástroj byl stavěný pro jiný kostel a varhanář s obavami čekal, jestli se do všerubského svatostánku vůbec vejde. „Když se podíváte nahoru, tak tam scházejí tak možná 2 milimetry ke stropu,“ dodal Antonín Habětín a organoložka Plzeňské diecéze Jitka Chaloupková s nadsázkou doplnila: „Ještě mohl být varhanář moc rád, že nejhlubší rejstřík nemá kompletní spodní oktávu. Ta už by se tam skutečně nevešla.“ A místostarosta Všerub Miroslav Falkenauer (ODS) podotkl: „Tady nejsou pamětníci, kteří by pamatovali, kdy tady naposledy zněly varhany. Ty původní byly už sežrané červotočem.“

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Zvuk varhan nejdříve vyzkouší místní varhanice při pravidelných nedělních bohoslužbách, potom je v plánu slavnostní koncert a vysvěcení.

V kostele ve Všerubech na severním Plzeňsku znějí po desítkách let znovu varhany.
Zdroj: ČT24