Litomyšl otevře data o zakázkách veřejnosti

Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšl se stane jedním z měst, které pilotně vyzkouší projekt iniciativy OpenData.cz. Nejenže radnice zveřejňuje veškerá výběrová řízení na webových stránkách, ale nově díky projektu porovnává cenové podmínky zakázek v jednotlivých městech. Město se tak snaží o co nejvyšší transparentnost veřejných zakázek, řekl dnes novinářům místostarosta Radomil Kašpar.

„Bude možné porovnat obdobnou zakázku v Ostravě, Plzni a Litomyšli a srovnat cenu,“ přiblížil systém Radomil Kašpar. S protikorupčním projektem přichází Litomyšl těsně před ukončením výběrového řízení na revitalizaci zámeckého návrší. „Ta data samozřejmě do systému poskytneme,“ dodává místostarosta.

Stanislav Beránek, analytik Transparency International ČR:

„Je to krok správným směrem, na druhou stranu korupční jednání bývá velmi sofistikované.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Projekt OpenData.cz je společným dílem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, Vysoké školy ekonomické a Ústavu informatiky Akademie věd ČR. Na internetu lidé uvidí seznam veřejných zakázek, budou si moci stáhnout dokumenty včetně nabídek dodavatelů, protokol z otevírání obálek nebo finální smlouvu. V náročnější verzi budou k dispozici i data, která bude možné dále zpracovávat v počítači a vytvářet různé přehledy a porovnání. Například bude možné zjistit, kolik na veřejné zakázky vynakládají jednotlivá města v zemi, najít si všechny zakázky, jež získala určitá firma, nebo srovnávat náklady u podobných akcí.

Zveřejňovat podmínky zakázek bude od května i pardubická radnice. Ovšem tento protikorupční krok udělala až poté, co uzavřela tři největší výběrová řízení ve městě - přestavbu bazénu, modernizaci letiště a rekonstrukci historické Machoňovy pasáže. Jde o zakázky v celkovém objemu přes 900 milionů korun. „Chtěl bych se hlavně dívat do budoucna, protože nad tím, co bylo, jde jen krčit rameny,“ uvedl náměstek pardubické primátorky Martin Bílek (SPP).