Ústecká zoo vypustila do přírody poslední ze 60 ježků

Ústí nad Labem - Ústecká zoo dnes vypustila do přírody čtveřici posledních ježků, kteří v zahradě trávili letošní zimu. Díky teplému počasí mohli opustit  pelíšky dříve, než je obvyklé. Lidé jich na podzim přinesli do zoo kolem šedesáti. Silnější ježci zimovali v krytém přístřešku napodobujícím přirozené prostředí, menší v budově zimoviště. Ježky do zimního opatrování přijímala zoo od konce srpna až do začátku prosince. Ještě do začátku zimy jich 17 pracovníci zahrady mohli vypustit na přezimování do přírody, protože vážili více než 700 gramů potřebných pro přežití zimy venku.

„Každý přijatý jedinec musí projít nezbytnou veterinární procedurou, je nutné je odblešit a odčervit,“ popsala mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová. Ježci, kteří nedosáhli na potřebnou hmotnost, rozdělili pracovníci zoo podle váhy. Ti větší, vážící nad 500 gramů, strávili nově zimu v krytém venkovním přístřešku, který napodoboval jejich zimování v přírodě.

Větší ježci nově zimovali v krytém venkovním přístřešku

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Ježci se tam mohli schovat do sena, slámy a klacků. Pracovníci zoo je průběžně kontrolovali a po oteplení je krmili masem, moučnými červy, vejci a kočičími granulemi. „Z asi dvaceti ježků tam uhynul jen jeden. Myslíme si proto, že se nová metoda zimování osvědčila,“ dodala Vrabcová. Po oteplení odešla část ježků do přírody sama. Z venkovní boudy se ven podhrabali.

Čtyři menší ježci, kteří před zimou vážili méně než půl kila, zimovali v budově zimoviště spolu s dalšími obyvateli zoo. Ve výběhu měli krabice od banánů naplněné senem a slámou, pravidelně dostávali i krmení. Právě ty dnes pracovníci zoo vypustili v klidném místě zoo do keřů nad Trpasličím hrádkem. Ne všechna zvířata ale přežila. Mláďata a slabé jedince zahubili paraziti.

S jablkem na zádech ježka nepotkáte, raději má maso

Ježci jsou masožravci, pokud jim chtějí lidé přilepšit, nepohrdnou vařeným ani syrovým masem, tvarohem, vařeným vejcem nebo ovocem. „Pouze ale měkké ovoce. Ježek nenosí jablko na zádech, jak známe z pohádek a vyprávění,“ dodala ošetřovatelka ze zoo Jana Poláčková.