Hradecká socha exprimátora se bude stěhovat

Hradec Králové – Svérázná socha bývalého starosty Hradce Králové Františka Ulricha nadále leží v žaludku mnoha obyvatelům města. Kritici díla Stanislava Hanzíka považují dílo za umělecky nepovedené a žádají magistrát o její přestěhování z náměstí Svobody na břehu Labe. Radnice nespokojeným lidem vyhoví zřejmě již letos. Socha by měla v budoucnu stát zřejmě v blízkosti Gajerových kasáren.

Místním vadil také nezájem magistrátu o názor veřejnosti v době zhotovení sochy i fakt, že na zvěčnění slavného starosty neproběhla veřejná soutěž. „Nyní bude stát na místě, kde může zarůst křovím,“ nechal se slyšet náměstek primátora Josef Krofta a dokládá tak většinový názor na sochu.

Na návrhu z roku 2002 František Ulrich sedí za psacím stolem a je umístěný na vysokém sloupu. Radnice měla původně připraveno i několik dalších míst. Jedním z nich mělo být i Ulrichovo náměstí v centru města. „Zřízením takového pomníku by se porušila původní urbanistická a architektonická koncepce Ulrichova náměstí tak, jak ji koncipoval Josef Gočár,“ namítal tehdy památkář Miroslav Klouda.

Vstup Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)