E-aukce šetří peníze

Tábor (Jihočeský kraj) – Táborská radnice použila poprvé při výběrovém řízení elektronickou aukci. Trvala necelou hodinu a městu při nákupu deseti počítačů ušetřila 135 tisíc korun. Radnic, které využívají tento způsob zadávání veřejných zakázek, v poslední době přibývá. Elektronické dražby omezují riziko korupce a také se finančně víc vyplatí. Šetří veřejné peníze a další jejich výhodou je omezení možné korupce.

Před deseti dny táborská radnice s jasnou představou, jaké počítače chce, oslovila 25 dodavatelů. Do elektronické aukce se jich přihlásilo pět, soutěžili čtyři. Nepřihazovali, z ceny naopak ubírali. „Začínali na ceně 33 tisíc bez daně za jednu sestavu a vysoutěžili jsme cenu 19 500 korun,“ uvedl tajemník MÚ Tábor Lubomír Šrámek.

Elektronická aukce je rychlá, transparentní a zadavatelům šetří peníze. Tyto výhody opakují všichni, kdo ji vyzkoušeli. Například v Pelhřimově je využívají už druhý rok i na stavební zakázky. „Největší jsme dělali na zateplení základní školy v hodnotě asi 33 milionů korun,“ potvrdil vedoucí investičního odboru MÚ Pelhřimov Josef Koňák. Díky aukci zaplatili o téměř 8 milionů korun méně. „Tohle se dá velmi špatně manipulovat. Největší výhodou pro město je za stejný rozpočet udělat víc a navíc se nebudou hádat, kdo v tom má nějaké osobní zájmy,“ prohlásil provozovatel e-aukcí Miloslav Kaplan.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Firem, které nabízejí elektronické dražby, je několik. Města si mohou vybrat, jestli si potřebný software koupí, pronajmou, nebo jim aukci uspořádá na zakázku někdo jiný. Mohou nakupovat i prodávat. „Frenštát má asi šest a půl tisíce obyvatel a těch aukcí tam ročně proběhne kolem čtyřiceti,“ dodal Miloslav Kaplan. Ročně při nich ušetří několik milionů korun.

I táborská radnice bude v elektronických aukcích pokračovat. Podruhé chce ušetřit při výběru mobilního operátora.

Táborská radnice použila poprvé při výběrovém řízení elektronickou aukci.
Zdroj: ČT24