Obyvatelé 46 obcí dnes znovu volí své zastupitele

Nevratice/ČR – Na 46 místech se konají volby do místních zastupitelstev, na východě Čech ve čtyřech obcích. Jednou z nich jsou Nevratice na Jičínsku. Lidé tam jsou bez řádného vedení už dva roky, vloni na podzim se navíc ani nepodařilo sestavit kandidátku. Obec rozdělil spor mezi zastupiteli a starostou týkající se prodeje obecních pozemků.

Zastupitelstvo Nevratic již není usnášeníschopné, rozvoj obce se úplně zastavil, jak informovala předsedkyně volební komise v Nevraticích Jana Bubnová. V opakovaných volbách už současný starosta Vratislav Válek (SNK – Za obec krásnější) nekandidoval. Obec má 124 registrovaných voličů. Místní lidé jsou spory ve vedení obce znechuceni.

Obcí, které jsou ochromené osobními spory, je ovšem více. Podle politologa Vladimíra Škalouda to může být i tím, že do regionální politiky vstupují mladí lidé, probíhá generační výměna. V Nevraticích odhadují asi 50procentní účast voličů. „Myslím si, že celkově se počet voličů nesnižuje,“ míní Vladimír Škaloud.

Volby se opakují i na základě rozhodnutí soudů

Na východě Čech se opakují volby v dalších třech obcích – v Uhlejově, Holotíně a v Újezdu u Chocně. Celkově se v Česku volby opakují na 46 místech, kde se většina zastupitelstev rozpadla pro vzájemné rozepře svých členů. V obci Bohy na Plzeňsku se však volby budou opakovat na základě rozhodnutí soudů.

Místní obecní úřad totiž těsně před volbami přihlásil do obce voliče starostovy vítězné kandidátky, která vyhrála jen o čtyři hlasy, a naopak otálel s přihlášením dalších zájemců o trvalý pobyt. Krajský soud to označil za porušení neutrality veřejné moci v průběhu voleb a Ústavní soud jeho verdikt potvrdil.

V Jihomoravském a Zlínském kraji se volby opakovaly například v Citonicích, Chvalaticích, Dobrém Poli, Žítkové a Dolní Lhotě. Například v Citonicích přitom mají lidé o svoji samosprávu zájem, loni dosáhla volební účast 70 procent. Malé zastupitelstvo se ale už stihlo rozpadnout. „Předčasné volby se konají, pokud počet zastupitelů klesne pod pět,“ vysvětlil politolog Stanislav Balík. Doplnil, že proti rychlému rozpadu zastupitelstev v malých obcí může pomoci například prosté zvýšení počtu zastupitelů ze sedmi na devět.

Voliči dnes mohou hlasovat od 07:00 do 22:00, poté bude výsledky voleb zveřejňovat Český statistický úřad na serveru volby.cz. Další komunální volby se budou konat 2. července, ministr vnitra je musel vyhlásit v 25 obcích. Pro obyvatele Pramenů na Chebsku a Řitonic na Mladoboleslavsku to bude už druhý náhradní termín, protože ani do únorových dodatečných voleb se nikdo nepřihlásil.