Korytář: Syner před lety získával zakázky kvůli napojení na ODS

Liberec - Liberecký primátor Jan Korytář (ZPL) tvrdí, že se pod ním houpe židle jenom proto, že chtěl skoncovat s napojením radnice na stavební firmu Syner. Bývalí koaliční partneři to však odmítají s tím, že se Korytář snaží podobnými tvrzeními jenom udržet ve funkci. Mezitím se v Liberci na podporu primátora znovu demonstrovalo. Už v sobotu se sejde zastupitelstvo, které zřejmě rozhodne o primátorově osudu, zatím totiž platí, že mají jeho odpůrci dostatek hlasů. Ti už se o tento krok jednou pokusili, primátor ale o svém odvolání nenechal hlasovat, čímž podle odpůrců porušil zákon.

Korytář dnes na tiskové konferenci uvedl, že firma Syner získala v letech 2000-2004 od liberecké radnice 38 procent všech vypsaných zakázek – celkem za deset miliard - a to díky nadstandardním vztahům mezi vedením firmy a libereckou radnicí. Jedním z hlavních kontaktů pro zakázky na radnici měl být podle Korytáře bývalý primátor Jiří Kittner. „Před nástupem na radnici pracoval jako ekonomický náměstek Syneru,“ podotkl Korytář. Syner prý navíc dostával ještě další zakázky od společností ovládaných městem. Například od Severočeské vodárenské společnosti dostal Syner kontrakty za 600 milionů korun, další zakázky prý dodal kraj, vězeňská služba či nemocnice. 

Stavební společnost Syner se však brání, analýza předložená primátorem je prý lživá a firma dostala od města zakázky za 1,6 miliardy korun. „Připravujeme právní kroky kvůli poškozování dobrého jména naší společnosti,“ uvedl k tomu mluvčí firmy Ondřej Paclt. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podle primátora vznikl návrh na jeho odvolání kvůli tomu, že odmítl podepsat smlouvy u dvou velkých zakázek na revitalizaci městských lázní a dostavbu libereckého bazénu. Dva dny poté ČSSD vystoupila z koalice. „Pravým důvodem je to, že se nám podařilo zastavit a rozhodit systém, ten systém se samozřejmě brání,“ zdůraznil primátor, podle kterého bylo výběrové řízení zadávané ještě předchozím vedením města šité na míru právě Syneru. 

V Liberci se dnes odpoledne už podruhé sešli Korytářovi příznivci. Na centrální náměstí Dr. Edvarda Beneše před radnici kolem 16:00 přišlo asi 200 lidí. Několik z nich i s transparenty, například Korytář na Hrad, Komu Korytář skutečně vadí? či Liberec bez korupce. Řečníci libereckému primátorovi vyjadřovali podporu a za jednoho z hlavních viníků současné situace většinou označovali představitele místní sociální demokracie.

Bývalí členové koalice, kteří teď stojí proti Korytářovi, ale tvrdí, že to s návrhem na primátorovo odvolání nijak nesouvisí. I oni chtějí, aby smlouvu prošetřil antimonopolní úřad. To, že Korytář spojuje svou budoucnost s kontroverzní zakázkou, vidí většina zastupitelů jako taktický krok. „Toto není důvodem, proč byla vypovězena koaliční smlouva a proč je návrh na odvolání primátora,“ uvedl šéf zastupitelů ČSSD Martin Sepp a potvrzuje to i náměstek primátora za uskupení Liberec občanům Jiří Šolc. Zakázky má prověřit také pracovní skupina libereckých zastupitelů. Konečné slovo, zda město zakázky podepíše, by mělo padnout do konce dubna. 

Zakázku na revitalizaci městských lázní vyhrála pardubická společnost Chládek a Tintěra. Projekt má stát téměř 300 milionů korun. Liberecký bazén by měl dostavět Syner, který zvítězil s nejnižší nabídkovou cenou 116 milionů korun. Obě zakázky zadalo ještě předchozí vedení města v čele s ODS, současné začátkem března vybralo vítěze soutěží.

Liberecký bazén
Zdroj: ČT24