Strakonice dostávají prvorepublikovou vizáž

Strakonice - Ve Strakonicích vzniká rozsáhlý model města, zachycující podobu z dob první republiky. Tehdy tu ještě nebyly průmyslové podniky, ale naopak domy, které musely později ustoupit socialistickému realismu. Model staví historici a výtvarníci, po dokončení by se měl rozkládat na dvanácti čtverečních metrech. Správci muzea rozdělaný model poprvé představí na konci dubna, dokončit ho chtějí během příští zimy.

Domy historické části města stály v sousedství kostela svaté Markéty jak na začátku minulého století, tak v 70. letech. „Tato lokalita byla zdemolována pro stavbu silnice,“ přiblížil ve stručnosti osud historických staveb jeden z autorů modelu, historik Pavel Koubek. Do detailu propracovaný model vznikal podle starých fotografií z demolice a dobových pohlednic. Lze na něm najít původní krámky, věrnou podobu mají i dvorky. Další z autorů a rovněž historik Václav Zahrádka míní, že věrnost modelu vůči realitě se dá označit za devětadevadesátiprocentní.

Ze staré čtvrti dnes zůstal jen kostel. Podle zástupců města likvidace historickému jádru vážně ublížila, mimo jiné také proto nechali prvorepublikový model vytvořit. „Bude to velmi zajímavé i pro obyvatele, kteří Strakonice znají bohužel až v podobě po zásazích,“ soudí strakonický starosta Pavel Vondry (SJPS).

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Model města Strakonic vzniká již po dva roční cykly. Jako první část autoři zhotovili hrad, v současnosti dodělávají okolní stavby, které většinou už neexistují. Na břehu Otavy se tak znovu objeví třeba zničená synagoga, na jejímž místě nyní stojí obchodní dům. Modelové domky zruční tvůrci vyřezávají z polystyrenu, polepují je papírem a teprve pak barví. Stavba spolykala zatím jen několik set korun.

  • Model Strakonic autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2461/246068.jpg
  • Strakonice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2461/246067.jpg