Úředník a obchodník s majetkem v jednom pobouřil hradecký magistrát

Hradec Králové – Nejvyšší správce a kontrolor majetku Hradce Králové založil soukromou firmu. Předmětem činnosti je obchodování s majetkem. Podle magistrátu porušil zákon, když se stal jejím jednatelem. Společnost Nový Tuzex ředitele úřadu pro technické záležitosti města Romana Šabrňáka je navíc personálně propojená s jinými firmami, které působí jako dodavatelé radnice, nebo se ucházejí o městské zakázky.

Ředitel úřadu, který koordinuje, řídí a kontroluje správu majetku Hradce Králové, Roman Šabrňák začal podnikat. Koncem března zapsal rejstřík jeho firmu Nový Tuzex – výroba, obchod, služby. Roman Šabrňák říká, že firma zatím nemá vytyčené všechny aktivity.

Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK) upozorňuje na možnost zneužití postavení úředníka ke svému podnikání. Úředník Šabrňák sice o možnost podnikat nadřízené požádal, ale neuvedl, že se stane nejen společníkem, ale i jednatelem firmy. Podle tajemnice hradeckého magistrátu Markéty Peškové byl porušen zákon. Úředník totiž nesmí být členem statutárního orgánu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Nový Tuzex je personálně propojený s dalšími firmami, které buď získaly, nebo se ucházejí o městské zakázky a jsou dodavateli radnice nebo jejích organizací. Třeba Iva Rosenbaumová z Nového Tuzexu působila ve firmě Allowance, která pro město vedla tendr na oplocení letiště. Pavel Smetana působí v poradenské firmě Asangeo, která Hradci pomáhala s převodem vojenského majetku a koupila od něj podíl ve firmě Letiště.

Roman Šabrňák nejde v žádném případě o střet zájmů. Primátor Fink řekl, že trvá na potrestání Romana Šabrňáka. Nevyloučil ani jeho odvolání.