Zámecký park v Mladé Vožici nabídne koupání ve fontánách

Mladá Vožice – V zámecké zahradě v Mladé Vožici bude nové koupaliště. Památkáři ho městu opakovaně nepovolili, nejnovější plán radnice už jim ale nevadí. Zahrada projde kompletní proměnou a lidé se místo v bazénu budou koupat ve fontánách. Jejich vybudování bude první fází celé obnovy zámeckého parku. Památkáři už studii schválili. Návštěvníkům by se mohlo neobvyklé koupaliště otevřít už příští léto.

Město se hádalo s památkáři pět let. Nakonec přišlo se šalamounským řešením, které se líbí oběma stranám. „Projekt je pro nás zajímavý a řekl bych rozhodně akceptovatelný, protože zachovává ty podstatné věci, které tam jsou,“ uvedl ředitel NPÚ České Budějovice Petr Pavelec.

V parku nově vzniknou dvě fontány, které na zahradě v minulosti skutečně byly. Menší poslouží jako brouzdaliště pro děti, druhá s průměrem třináct metrů a hloubkou jeden a půl metru bude pro letní osvěžení.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Bláznivá myšlenka to určitě není. V řadě zámeckých zahrad je možné se setkat s kombinací těchto prvků, například v Náměšti nad Oslavou,“ řekl ČT spoluautor studie Martin Jirkovský.