Nádraží v Ostravě-Svinově bude mít konečně nový přístup

Ostrava - Stavbě nového přístupu k vlakům v Ostravě-Svinově už nic nestojí v cestě. Oznámil to primátor Ostravy Petr Kajnar. Dlouho očekávaná výstavba se ale opozdí nejméně o jeden a půl roku. Město se totiž nejprve nemohlo dohodnout s majiteli okolních pozemků, pak zase muselo čekat na výsledek odvolání účastníků výběrového řízení. Stavbaři zahájí práce v červnu. Nový přístup k vlakům by měl být hotový na jaře v roce 2013.

Na nový přístup k vlakům v Ostravě-Svinově čekají cestující už léta. Je to přitom nejfrekventovanější nádraží v Moravskoslezském kraji. Město už má i stavební povolení. Muselo ale počkat, jak dopadne poslední odvolání k antimonopolnímu úřadu. Jedna ze stavebních firem totiž nesouhlasila se svým umístěním ve výběrovém řízení. „Důvodem byl fakt, že i když jsme cenou, což bylo rozhodující kritérium, skončili druzí, další kritéria nás posunula až na třetí místo,“ uvedla mluvčí společnosti Skanska Lucie Nováková. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže naši námitku potvrdil, ale protože jsme nechtěli napadat soutěž a jejího vítěze, bylo pro nás vyjádření úřadu dostačující,“ dodala.

Město teď může podepsat smlouvu s vítězem výběrového řízení. Chce to stihnout nejpozději do konce května. Nové napojení vlakového nádraží v Ostravě-Svinově na zastávky městské hromadné dopravy má tato firma postavit za zhruba 400 milionů korun. Jedná se o pouze polovinu částky, se kterou město původně počítalo. „Je vidět, že krize donutila firmy stlačit své náklady opravdu na minimum,“ řekl primátor Ostravy Petr Kajnar. V prostoru před železničním nádražím chce město vybudovat pojízdná schodiště, nové chodníky, silnice i tramvajové a autobusové zastávky. Přispět by na to měla také Evropská unie. Zatím ale není jisté, zda bude celá trasa zastřešená, jak město původně slibovalo. „Mělo by vzniknout obchodní centrum, které propojí všechny ty prostory, ale je to akce soukromého investora a ten své investice momentálně kvůli krizi omezil,“ upřesnil primátor Kajnar.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)
Svinovské vlakové nádraží
Zdroj: ČT24