Ralsko opět vystřídalo starostu

Ralsko (Liberecký kraj) – Ralsko na Českolipsku má nového starostu, toho dosavadního zastupitelé z ničeho nic odvolali. Odpovědi na otázku proč se ale různí. Rošádu na radnici umožnil zastupitel za KSČM, který přešel od koalice k opozici. Obec Ralsko vznikla v lokalitě bývalého Vojenského výcvikového prostoru Ralsko. Po několik desetiletí byl na toto území vstup pro veškerou veřejnost zakázán, a proto patří k těm nejzachovalejším. Ve svém okolí nabízí několik oblastí cestovního ruchu, jako je Máchovo jezero nebo Bezděz.

Peníze, konkrétně 40 milionů korun, které dostalo město za souhlas se stavbou sluneční elektrárny – to je podle dnes už bývalého starosty pravý důvod pro jeho odvolání. Došlo k němu překvapivě, na konci schůze zastupitelstva, v bodě různé. „Argumenty, které pan starosta uvedl, tedy že vyslovovat nedůvěru je dnes moderní, jsou, myslím, bezdůvodné,“ uvedl odvolaný starosta a zastupitel Miloš Tita (nez.). Modernost jako argument je podle nového starosty nesmysl. Bývalé vedení Ralska se ale podle něj snažilo opozici odstřihnout od podílu na řízení města. Teď se to změní. „Všechny volební strany mají své zastoupení, všichni voliči mají své zástupce v zásadních orgánech města,“ tvrdí starosta Ralska Miroslav Králík (ČSSD).

Pokud odvolávání starostů v Ralsku není moderní, pak je ale určitě častější než ve většině ostatních obcí. Zastupitelé tady totiž starostu odvolali také před necelými dvěma roky. V červenci roku 2009 odstranili z funkce Jindřicha Šolce kvůli chybám při čerpání dotací, Šolc teď zasedl v radě. Část občanů podepisuje petici na podporu bývalého vedení Ralska. „Oddlužili obec, navýšili rozpočet města na 40 milionů. Je za nimi vidět kus práce,“ ujišťuje iniciátor petice Jan Golier. Starosta Králík však namítá: „Beru tu petici jako legitimní právo voličů bývalého starosty pana Tity. Pokud vím, je tam 200 podpisů, což je asi tak jedno procento.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Někteří občané ale podpořili podpisy i nového starostu. Miroslav Králík nabízí spolupráci všem, rozvoj města podle něj stagnuje. Rozlohou čtvrté největší město v Česku nemá ani územní plán.

Bytový dům v Ralsku
Zdroj: ČT24