V ploštinské tragédii figuruje další konfident, objevil archiv

Praha - Archiv ministerstva vnitra před pár dny představil nová fakta o ploštinské tragédii z roku 1945. 19. dubna před 66 lety do pasekářské osady na Zlínsku vtrhlo německé komando a za údajnou pomoc partyzánům povraždilo 24 lidí. Roky se myslelo, že jména těch, kdo zradili a můžou tak být spoluviníky, jsou známá. Nyní se ale objevilo jméno nové.

Vedle dosud uváděné dvojice zrádců Machů a Baťa ukázaly dokumenty z archivu ministerstva vnitra před několika dny také na Františka Suchánka, který zůstal nepotrestaným konfidentem německé tajné policie. „Suchánek na podzim roku 1948 ve velkém spěchu mizí ze Zlína a dostává se do zahraničí. Skončil v Austrálii, v roce 1972 se ale vrátil a v roce 1974 za záhadných okolností umírá,“ upřesnil spisovatel literatury faktu Jaroslav Pospíšil.

Partyzáni v osudném roce o příchodu Němců věděli a včas utekli do lesů. Pasekáře ale tehdy nevarovali. Podle pamětnice Boženy Húšťové nebyli partyzáni na konci války dostatečně ostražití. „Z naší rodiny upálili tatínkova bratra, mého bratra i bratrance,“ vzpomíná na tragédii.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)