Liberecká ČSSD - nová koalice, starý program

Liberec - ČSSD chce v Liberci vytvořit novou koalici se starým programem a většinou původních koaličních partnerů. Zastupitele Změny pro Liberec exprimátora Jana Korytáře, který byl v sobotu odvolán, by nahradili poslanci Věcí veřejných. Návrhy dohody sdělil předseda zastupitelského klubu ČSSD Martin Sepp. Vznikne tak menšinová koalice, která bude mít v devětatřicetičlenném zastupitelstvu 18 mandátů. Bez podpory komunistů nebo ODS se neobejde. Nová koalice chce podle Seppa pokračovat v protikorupční politice. První jednání se uskutečnila dnes večer.

Zástupci nově vznikající koalice se dnes předběžně dohodli, že se vrátí k modelu vedení z minulosti. „Rada bude jedenáctičlenná s primátorem a čtyřmi náměstky namísto dosavadních pěti,“ vysvětlil Sepp. Jak místa obsadí, bude však podle něj předmětem dalších jednání. Partneři se podle něj také dohodli zahájit první protikorupční kroky. „Rozhodli jsme se použít semilský model,“ vysvětlil Sepp. Semily patří v kraji k nejotevřenějším, radnice nejenže na internetu zveřejňuje zadání soutěží, ale i nabídky, rozhodování komise a také uzavřené smlouvy i s dodatky.

Zastupitelé se mají znovu sejít 28. dubna. Jestli budou volit nového primátora, si odhadovat netroufají. Problémem pro nově se tvořící koalici ale bude sehnat ještě minimálně dva hlasy, které by jí zajistily většinu. ČSSD oznámila, že neuzavře koalici s ODS, ODS na oplátku tvrdí, že se nechce podílet na nějaké budoucí vládě v Liberci. Pokud se strany vznikající koalice nedohodnou se Změnou pro Liberec, tak zbývají jen komunisté nebo tichá podpora koalice ze strany ODS.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)