Odpad z Německa v Libčevsi není palivo, potvrdila inspekce

Libčeves (Lounsko) - Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájí správní řízení kvůli německým odpadům, které se letos objevily v areálu bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku. Dovezla je sem společnost Alfa Green Power s tvrzením, že jde o palivo do teplárny. Krajský úřad dnes na základě znaleckého posudku rozhodl, že tomu tak není. Firmě hrozí pokuta v řádech milionů korun.

Podle mluvčí kraje Magdaleny Hanáčkové prokázaly krajským úřadem zadané rozbory a laboratorní analýzy, že se vlastnosti materiálu neshodují s vlastnostmi uvedenými v dokumentaci. „Krajský úřad nemá žádnou pochybnost, že se nejedná v tomto případě o žádné palivo, ale o odpad,“ dodává Hanáčková. Materiál prý obsahuje zvýšené množství těžkých kovů. Na území Ústeckého kraje podle ní není žádné zařízení, které by takový materiál dokázalo energeticky využít, ani ho spálit v rámci spoluspalování odpadů.

Společnost, která odpad do Libčevsi přivezla, odmítá rozhodnutí krajského úřadu komentovat. To nic nemění na tom, že ji čeká pokuta. „Sankce může být uložena až v řádech milionů korun,“ potvdila Jana Moravcová z České inspekce životního prostředí. Lidé z Libčevsi ale hlavně chtějí, aby odpad z obce co nejdřív zmizel. „Jelikož se jedná o odpad, měl by být jednoznačně vrácen do země původu,“ dodala Hanáčková.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí už slíbilo, že se bude snažit odvoz osmi set tun plastů z Libčevsi urychlit. „Ministerstvo životního prostředí připravilo pro saský úřad dopis, ve kterém žádá o zpětné převzetí odpadu a v co nejkratším termínu,“ potvrdila mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Ilegální skládka v Libčevsi už jednou hořela 

Lidé ve vsi se ale bojí, aby dřív, než bude dojednáno, nezačalo na skladce hořet a neopakoval se požár, který je vyděsil před pěti lety. Je to totiž už druhý případ, kdy byl německý odpad nelegálně uskladněn v Libčevsi. V lednu 2006 celníci a Česká inspekce životního prostředí objevili nelegální skládku komunálního odpadu z Německa ve stejném libčeveském areálu. Začali vyšetřovat německou firmu, která tam odpady navezla.

V únoru pak někdo skládku úmyslně zapálil. Po požárech se k polovině zbylého odpadu přihlásilo Sasko, které svoji část nechalo odvézt zpátky do Německa. Polovinu zlikvidovala česká strana. Nelegální dovoz vyšetřovala policie, v roce 2009 ale státní zástupce trestní stíhání zastavil. Inspekce životního prostředí za skladování odpadů v Libčevsi sice udělila desetimilionovou pokutu, ale sankci nikdo neuhradil. Dovozce se totiž dostal do likvidace.